18:31, čet, 25. Apr

Uspešen projekt, ki spreminja pivski vzorec ljudi





Projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola že štiri leta poteka po vsej Sloveniji. Glavni namen projekta SOPA je motiviranje odraslega prebivalstva za spremembo pivskega vzorca iz tveganega in škodljivega pitja alkohola v manj tvegano pitje.

Govorili smo z Nino Vareško, univ. dipl. psih. iz projekta Sope, ki nam je dejala, da se terenski del zaključuje aprila, preostale aktivnosti pa se bodo končale tekom letošnjega leta: “Kljub temu, da nas do samega konca projekta loči še nekaj časa, pa so rezultati že vidni.”

Svoj pivski vzorec spremenilo 943 ljudi

Pilotni del projekta je do novembra 2020 izvajalo preko 300 strokovnjakov in strokovnjakinj iz zdravstvenega in socialnega sektorja v 18 lokalnih okoljih po vsej Sloveniji. S sodelovanjem v projektu SOPA je tako v Sloveniji svoj pivski vzorec uspešno spremenilo 943 ljudi. V sklopu projekta so nagovorili in informirani skoraj 50.000 ljudi.

“Pri tej številki je pomembno povedati tudi to, da sprememba pivskega vzorca ne vpliva le na dotične posameznike, ki so svoje vedenje spremenili, temveč tudi na njihov ožji družinski krog in tudi širšo družbo,” pojasni.

Glavno sporočilo, ki so ga prenesli in ga še prenašajo med ljudi, je predvsem to, da ni varne meje pitja alkohola oz. da je vsako pitje alkohola tvegano.

V podravski regiji so projekt SOPA izvajali v 5-ih lokalnih okoljih

To so: Maribor, Lenart, Ptuj, Ormož in Slovenska Bistrica. Do sedaj smo nagovorili preko 4000 ljudi, od tega jih je kar 250 spremenilo svoj pivski vzorec v manj tveganega. V sklopu projekta so se z izvajalci srečevali na posvetovalnih, lokalnih in regijskih srečanjih, na katera so povabili tudi predstavnike lokalne policije, sodelujočih občin in ustaljene pristope na področju alkoholizma.

V Mariboru je bilo nagovorjenih okoli 860 ljudi, od katerih jih je 76 spremenilo svoj pivski status iz tveganega in škodljivega pitja v manj tvegano pitje ali abstinenco.

V Mariboru dan brez alkohola

Dve leti zapored so v Mariboru organizirali tudi Dan brez alkohola, kjer so, s pomočjo Kolesa zdravja, načenjali pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter možnostih zdravih življenjskih izbir. Dan brez alkohola je predviden tudi spomladi 2021.

Projekt se izvaja pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), financirata pa ga Evropski socialni sklad in Ministrstvo RS za zdravje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.