15:08, pet, 19. Apr

Uspešen zaključek veteranskega sabljaškega prvenstva v Mariboru





Maribor je med 16. in 21. oktobrom sprejel najboljše veteranske sabljače na svetu. Na 21. svetovnem prvenstvu v centru Draš in Habakuku se je za naslove šest dni merilo skoraj 700 športnikov iz 51 držav. Največ kolajn so osvojili predstavniki ZDA, Italije, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Rusije.

Foto: M. Pigac

Na svetovnem prvenstvu v sabljanju za veterane v Mariboru 2017 je skupaj nastopilo 656 športnikov iz 51 držav. V 24 kategorijah, 18 posamičnih in šestih ekipnih so prireditelji zabeležili 703 nastope. Veterani so ločeno v ženski in moški kategoriji nastopali v starostnih skupinah nad 50, nad 60 in nad 70 let. Slovenske barve je branilo sedem sabljačev, ki so nastopili v desetih kategorijah.

Andrej Reberc v disciplini floret C (70+) nastopa ni zaključil, v disciplini meč C (70+) pa je med 58 tekmovalci zasedel 53. mesto. Karol Grabner je v disciplini floret B (60 do 69 let) med 43 tekmovalci osvojil 36. mesto, v disciplini meč B (60 do 69 let), kjer je nastopilo 66 tekmovalcev, pa je končal na 48. mestu.

Miha Lokar je med sabljači, starimi med 50 in 59 let, nastopil v disciplinah floret A in meč A. V prvi je dosegel 62. mesto med 63 tekmovalci, v drugi pa 85. Bojan Prijatelj, Darko Knez in Gregor Kopitar so nastopili v kategoriji sablja A. Med 65 tekmovalci je bil Knez 51., Kopitar 55., Prijatelj pa 59. Tomaž Pörš, Karol Grabner in Andrej Reberc so v soboto, zadnji dan tekmovanja, nastopili še v kategoriji meč ekipno, kjer so osvojili 16. mesto. Ženske predstavnice slovenski sabljaški šport letos ni imel.

Organizacijski odbor ocenjuje prvenstvo s tehnične plati kot zelo uspešno, prav tako si šteje v čast, da je Mednarodna sabljaška zveza (FIE) organizacijo tako velikega tekmovanja zaupala prav Sloveniji in Mariboru. Skupaj s spremljevalnim osebjem so prireditelji v štajerski prestolnici našteli skoraj 1800 udeležencev tega tekmovanja.

“Od reprezentanc smo prejeli same pohvale glede organizacije, to nas resnično veseli. Tekmovanje je bilo pripravljeno na zares visoki ravni, priznanje Mednarodne zveze pa to samo potrjuje. Kar se tiče tekmovalnega vidika naše reprezentance, moram povedati, da sem zelo zadovoljen, kako smo v Mariboru nastopili. Prvič smo delovali kot slovenska reprezentanca, nastopili tudi na ekipni tekmi in v prihodnjih letih si bomo prizadevali nadgraditi naše zdajšnje dosežke. Osnovno zastavljene cilje smo izpolnili, za prihodnja veteranska tekmovanja pa imamo v načrtu, da bi k sodelovanju povabili naše nekdanje športnike, ki so nekoč že sabljali,” je končano tekmovanje ocenil predsednik Slovenske sabljaške zveze Tomaž Pörš.

predsednik Slovenske sabljaške zveze Tomaž Pörš

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec pa je ob tem dodal, da ga veseli, da se je prvenstva udeležilo toliko ekip, ter, da so tovrstna tekmovanja del športnega turizma kateremu dajejo v Mariboru veliko pomen.

Andrej Fištravec, župan MO Maribor

Veteransko prvenstvo sabljačev je imelo seveda tudi športni naboj, a je bilo v prvi vrsti namenjeno druženju posameznikov. Za sabljaški šp

ort velja, da prihajajo športniki iz plemenitih vrst, mnogi tekmovalci so danes uspešni poslovneži, akademiki, diplomati, zdravniki, profesorji … V Mariboru je meče, sablje in florete med drugim prekrižalo tudi nekaj nekdanjih olimpijcev in svetovnih prvakov.

Sabljanje je ena od petih športnih disciplin, ki je bilo uvrščeno že na prve olimpijske igre moderne dobe leta 1896. Prav Slovencu, sabljaču in avstro-ogrskemu častniku Rudolfu Cvetku gre zasluga za prvo slovensko olimpijsko medaljo priborjeno davnega leta 1912 v Stockholmu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.