17:17, sre, 7. Avg

Utajevalci davkov vse bolj stisnjeni v kot





Po študiji Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) izguba zaradi davčnih utaj oz. agresivnega davčnega načrtovanja multinacionalk vsako leto znaša od 88 do 211,5 milijard evrov. Evropski parlament napoveduje odločne ukrepe, ki naj bi podjetja prisilili k poštenosti.

Izguba zaradi utaj predstavlja 4 do 10 % svetovnega prihodka od davka od dobička pravnih oseb. To je ogromno denarja, ki bi ga lahko države (če bi se ta denar stekal v njihove proračune, kamor naj bi se že sedaj) uporabile za državljane: za zdravstvo, šolstvo, gradnjo cest ali za izboljšanje socialnih razmer. Zato naj bi se evropski poslanci zavzeli za nujnost sprejemanja pravil in ukrepov. Evropska unija naj bi bila pri preprečevanju davčnih utaj odločna, po drugi strani pa se morajo zavedati, da prevelike zahteve in preveč obremenjujoča birokratska pravila lahko delujejo tudi negativno. To lahko povzroči upad gospodarske aktivnosti, s čimer v davčno blagajno posledično prihaja manj (denarja od) davkov.

davčne blagajne, foto STA

O predlogu direktive, ki bi učinkovito preprečila davčne utaje in ostale škodljive davčne prakse, so evropski poslanci govorili na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu
Poročilo zajema več konkretnih predlogov za ustvarjanje boljšega davčnega okolja, denimo:
– zahtevo po strožji in doslednejši obdavčitvi obresti
– predlog za preprečevanje izogibanja plačilu davka ob prenosu premoženja in dobička v drugo državo
– zahtevo po jasnih pravilih glede upoštevanja davčnih olajšav

denar

Pomembne spremembe naj bi se obetale tudi na področju obdavčitve dohodka, doseženega pri poslovanju v tretjih državah. “Ključ do poštene davčne konkurence je plačevanje davkov tam, kjer so podjetja dejansko aktivna in ne tam, kjer zaradi ugodnejših pogojev ustanovijo podružnico ali poštni nabiralnik. Podpiram večino ukrepov, kateri so predstavljeni v poročilu. Želim izraziti tudi podporo prizadevanjem za uveljavitev skupne konsolidirane osnove za davek od dohodkov pravnih oseb“, je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc, ki verjame, da bo niz ukrepov v direktivi podjetja prisilil k bolj poštenemu plačevanju davkov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.