08:23, čet, 25. Apr

Uvedli bodo bolniško odsotnost zaradi bolečih mestruacij, razmišljajo tudi o odpravi davka pri menstrualnih pripomočkih





Nekatere ženske imajo boleče mestruacije, ki jim onemogočajo normalno delo v tistem času.Tako se v Španiji odločajo, da jim omogočijo olniško odsotnost, ki bi lahko trajala tri dni na mesec.

Osnutek zakona je pricurljal v javnost, politiki pa ob tem opozarjajo, je govora šele o delovnem osnutku.

Španke bi dobile tridnevno odsotnost zaradi boleče menstruacije le s potrdilom zdravnika, izjemoma bi lahko bolniško odsotnost podaljšali na pet dni. Gre za širši pristop do obravnave menstruacije kot zdravstvenega stanja, je poročal španski časnik El Pais.

Britanski BBC ob tem poroča, da bi v primeru sprejetja bila to prva tovrstna pravna podlaga v Evropi. Do zdaj namreč imajo bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij zagotovljeno le v nekaj državah, med drugim v Indoneziji, Južni Koreji in Zambiji.

Bodo odpravili tudi davek na dodano vrednost pri menstrualnih higienskih pripomočkih?

Razmišljajo pa tudi o odpravi davka na dodano vrednost na menstrualne higienske pripomočke ter omogočenju brezplačnega dostopa do higienskih pripomočkov v javnih ustanovah, kot so šole in zapori.

Gre za širšo zdravstveno reformo, ki vključuje tudi zakonsko podlago za umetno prekinitev nosečnosti

Zakonodajni predlog je del širše zdravstvene reforme v Španiji, ki bo spremenil tudi zakonodajno podlago za umetno prekinitev nosečnosti. Tako 16- in 17-letnice ne bi potrebovale več imeti dovoljenja staršev oz. skrbnikov, da opravijo splav. Zakonodajni predlog naj bi predstavili predvidoma prihodnji teden.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.