18:11, čet, 28. Mar

V Avstriji bodo šolarje redno testirali





Avstrija bo po odprtju šol, ki sicer zaradi slabe epidemiološke slike zaenkrat ostajajo zaprte, uvedla redno tedensko testiranje vseh učencev na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski šolski minister Heinz Fassmann. To je po njegovem edina rešitev, da prebrodijo težko fazo, ki jih še čaka, preden bodo precepili zadosten delež prebivalstva.

Vir: Pixabay.com

Kot je minister pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju, bodo zaradi tega šolam dostavili pet milijonov hitrih antigenskih testov. Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni potrebno vtakniti globoko, ampak zgolj centimeter, dva v nos. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami. Kot zatrjuje predstavitveni video, ki so ga predvajali na novinarski konferenci, naj bi bilo vse skupaj približno “tako preprosto kot vrtanje po nosu”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rezultati bodo znani v 15 minutah.

Osnovnošolcem bodo pomagali pri testiranju starši

Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma. Testirali naj bi se tudi učitelji, za katere oblasti sicer obenem načrtujejo, da se bo zanje konec februarja začelo cepljenje proti covidu-19. Testiranje bo – tako kot cepljenje – brezplačno in prostovoljno, je še pojasnil Fassmann.

V Avstriji naj bi se šole odprle 18. januarja

Avstrijska vlada bo v prihajajočem tednu odločila, ali se bodo šole v skladu z načrti 18. januarja znova odprle ali ne. Po besedah ministra množično testiranje ponuja resnično možnost, da se šole odprejo in tudi ostanejo odprte.

V Avstriji z devetimi milijoni prebivalcev so v minulih 24 urah potrdili skoraj 2300 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje pa je 161 okužb na 100.000 prebivalcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.