09:39, pet, 19. Apr

V avtobusni nesreči umrlo 46 oseb, v državi razglasili tridnevno žalovanje





Makedonska vlada je zaradi avtobusne nesreče v Bolgariji s 46 smrtnimi žrtvami razglasila tridnevno državno žalovanje. Na vseh vladnih stavbah zastave že visijo na pol droga. Pred makedonskim veleposlaništvom v bolgarski prestolnici Sofija ljudje v znak sožalja polagajo cvetje, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Sožalje družinam in prijateljem žrtev tragične nesreče sta na Twitterju izrekla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in slovensko zunanje ministrstvo. Pahor je obenem poslal sožalni pismi makedonskemu in bolgarskemu predsedniku.

Dogodek je prav tako šokiral predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Michel je obenem na Twitterju izrazil pripravljenost EU na pomoč, medtem ko je von der Leynova poškodovanim zaželela hitro okrevanje in zapisala še, da “je Evropa v teh strašnih časih solidarna z vami”. Z izrazi sožalja in željami za hitro okrevanje poškodovanih v nesreči se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Avtobus trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, eden o preživelih dejal, da je pred tem slišal eksplozijo

Avtobus z makedonsko registracijo je trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, se prevrnil in zagorel. Med žrtvami je 12 mladoletnikov. Nesrečo je preživelo pet moških in dve ženski, med njimi 16-letnica. Po navedbah makedonskih oblasti so vsi člani iste družine, njihovo zdravstveno stanje je stabilno.  Večina mrtvih je državljanov Severne Makedonije. Med žrtvami sta tudi belgijski in srbski državljan. Vodja centra za zdravljene hudih opeklin Maya Arguirova je povedala, da je preživelim uspelo avtobus zapustiti s skokom skozi avtobusno okno. Načelnik bolgarske policije Stanimir Stanev je dejal, da je voznik umrl nemudoma, tako da ni bilo nikogar, ki bi lahko odprl vrata. Nesreča se je zgodila okoli 2. ure na avtocesti kakih 40 kilometrov južno od Sofije. Preiskava o vzrokih nesreče že poteka. Avtobus je registriralo podjetje Besa Trans. Gre za podjetje, ki organizira potovanja in nakupovalni turizem v Istanbulu. Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Filipčejem in zunanjim ministrom Bujarjem Osmanijem ponoči odpravil v Sofijo, je za Mio povedal, da je eden od preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo.

Nesreča je ena najhujših v zgodovini Bolgarije

Bolgarske oblasti so nesrečo že označile za najhujšo v zgodovini države. V Bolgariji so zaradi slabih cest, starega avtomobilskega parka in prehitre vožnje sicer prometne nesreče pogoste. Lani je po uradnih podatkih v prometnih nesrečah umrlo 463 ljudi, leta 2019 628.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.