02:19, ned, 4. Avg

V Boksarski zvezi Slovenije ostro obsodili dogajanje v ženskem boksu na OI





Robert Reher, predsednik Boksarske zveze Slovenija, se je odzval na dogajanje v Parizu.

Odgovor objavljamo v celoti

V Boksarski zvezi Slovenije z ogorčenjem spremljamo dogajanje v ženskem boksu. Po Imane Khelif iz Alžirije je svojo biološko pogojeno premoč izrabil/a še Lin Yu-Ting iz Tajske.

To je nepravično, nesprejemljivo in odločno protestiramo proti takšnemu početju MOK-a.

Z rahljanjem pravil in izgovori, da za dovoljenje za boksanje zadostujejo podatki iz potnih listov, Mednarodni olimpijski komite s predsednikom Bachom na čelu prevzema moralno in dejansko odgovornost za morebitne hude posledice za zdravje in za življenje boksark, ki so izpostavljene bistveni fizični premoči obeh tekmovalk/tekmecev iz Alžirije in Tajske. Da o tem, da takšne odločitve pogoje za pravično doseganje sanj mnogim boksarkam, ki so temu športu in borbi na Olimpijadi posvetile celo svoje življenje, sploh ne razpravljamo.

Tekmovalci/tekmovalka iz Alžirije in Tajske sta bili/bila diskvalificirana na Svetovnem prvenstvu 2023 s strani IBA, ker so zanesljivi testi za primernost spola v njunih telesih pokazali takšno stanje, ki ga imajo izključno moški.

Tajska zveza in tekmovalec/tekmovalka se z odločitvijo IBA-e takrat sploh niso pritožili, med tem ko so alžirski predstavniki sicer vložili pritožbo, a so jo sami umaknili in tako sta obe odločitvi IBA-e postali pravnomočni. Takratne poteze (ne-pritožbe) Alžirije in Tajske jasno pričajo o tem, da se zavedajo, da obe/oba ne sodita v ženski boks.

Nemogoče je razumeti, zakaj MOK vztraja in dopušča tako nepošteno, nevarno početje, ki nima nič skupnega z enakopravnostjo in enakostjo spolov. Občutna fizična premoč obeh bork/borcev, ki imata moške kromosome je ne le nepravična, pač pa tudi izjemno nevarna.

Letos je to boks. Zavedati se moramo, da če bo MOK-u oz. predsedniku Bachu dovoljena takšna samovolja, kot tokrat v našem športu, lahko le s strahom zremo v prihodnost, kajti z vso verjetnostjo se bo zgodilo, da bo v prihodnje trpelo še več športov in športnih disciplin.

Posebej žalosti dejstvo, da zdaj, ko se je vsa javnost obrnila proti takšnim odločitvam in se zgraža nad neodgovornim in nepravičnim ravnanjem Mednarodnega olimpijskega komiteja, slednji ponovno izraža svojo moč in voljo, da bo boks umaknil s sporeda naslednjih olimpijskih iger, ki bodo v Los Angelesu čez štiri leta.

Nerazumljivo je, kako si nekateri posamezniki lahko sploh privoščijo kaj takšnega, še posebej v športu, ki je bil na sporedu olimpijskih iger že v Antični Grčiji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.