15:20, sre, 14. Avg

V Centru za krepitev zdravja Ptuj, Zdravstvenega doma Ptuj ob pomoči pediatra v boj proti prekomerni težki otrok





Prekomerna teža pri otrocih je v razvitih državah in državah v razvoju dosegla raven epidemije. Težava je v zadnjih letih zaznana tudi v Sloveniji. V Centru za krepitev zdravja Ptuj, ZD Ptuj so z julijem zaposlili pediatrinjo, ki se ob pomoči drugih strokovnjakov ukvarja izključno s problematiko učencev s prekomerno težo in debelostjo že v osnovni šoli.

S 1. julijem so v Centru za krepitev zdravja Ptuj pridobili še eno nov program – Družinska obravnava za zdrav življenjski slog. Program je namenjen otrokom s prekomerno telesno maso in njihovim staršem.

Uroš Železnik, vodja Centra za krepitev zdravja Ptuj: »Statistični podatki kažejo, da je vedno več ljudi s prekomerno telesno težo tako po svetu kot tudi pri nas. Zato je program »družinska obravnava za zdrav življenjski slog« vodena pod okriljem pediatra, ki se bo poglobljeno ukvarjal s prekomerno hranjenimi otroci in njihovimi družinami. Program zajema 12 skupinskih srečanj, individualne posvete pri pediatru, kontrolne preglede in psihološko podporo pri ohranjanju zdravega življenjskega sloga.«

VIR: Center za krepitev zdravja Ptuj

Delavnice predstavljajo program zdravega prehranjevanja in zdravega hujšanja otrok in mladine. Še posebej je zaskrbljujoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo k zdravstvenim težavam, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: k sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu, zato delavnice izvaja večja ekipa strokovnjakov.

Uroš Železnik, vodja Centra za krepitev zdravja Ptuj: »Delavnice vodi nosilec družinske obravnave za zdrav življenjski slog, pediater. Ob njem sodelujejo ostali profili, kot so diplomirana medicinska sestra, kineziolog, dietetik in psiholog. Program je namenjen otrokom četrtega in šestega razreda osnovnih šol, kjer je bila na sistematskih oziroma ob preventivnih pregledih ugotovljena prekomerna telesna masa in slabša telesna zmogljivost.«

Zelo pogost vzrok za debelost otrok v današnjem načinu življenja se skriva v nezdravem življenjskem slogu, torej v premajhni telesni aktivnosti in preveč zaužitih kalorijah (nezdrava hrana in pijača). Ob tem pa vseeno velja omeniti tudi genetske in hormonske dejavnike, ki imajo v nekaterih primerih pomembno vlogo pri prekomerni telesni teži. Dejavniki tveganja so številni in običajno delujejo v kombinaciji ter s tem povečajo tveganje, da bo otrok imel prekomerno telesno težo.

Center za krepitev zdravja Ptuj je svojo dejavnost pričel izvajati 1. septembra 2023, delujejo v vseh občinah Spodnjega Podravja, vse delavnice so brezplačne.

Uroš Železnik, vodja Centra za krepitev zdravja Ptuj: »V delovanje CKZ Ptuj se je vključilo kar nekaj profilov strokovnjakov – psiholog, kineziolog, fizioterapevt, diplomirana medicinske sestre dietetiki in pa seveda zdravnik družinske medicine. Nova pridobitev družinske obravnave, seveda vključuje tudi pediatra. Kako priti do nas? Večino informacij se najde na spletni strani Zdravstvenega doma, na Facebook ter tudi Instagram strani. Delavnice so dobro obiskane, res pa je, da se je treba truditi za vsakega posameznika. Želimo si, da bi nam vsi programi in delavnice tekle tako kot do sedaj in da bomo imeli čim več obiska. Veliko je dela v lokalni skupnosti, ogromno je tudi individualnih posvetov. Veseli smo vseh, ki nas povabijo v svoje organizacije, tako preko tedna kot tudi čez vikend. Delavnice so brezplačne. V osnovne, temeljne delavnice se lahko vključuje brez kakršnekoli napotitve, za določene delavnice pa je potrebna napotitev osebnega zdravnika ali diplomirane medicinske sestre iz referenčne ambulante.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.