23:58, pet, 19. Apr

V Dupleku napovedujejo sanacijo porušene strehe grajske zidanice na Vurberku





Potem ko se je pri gradu Vurberk na začetku poletja zaradi dotrajanosti delno porušila streha grajske zidanice in s seboj odnesla del podpornega zidu, župan Dupleka Mitja Horvat napoveduje čimprejšnjo sanacijo, s katero bi preprečili nadaljnje propadanje objekta. Na kakšen način bodo to izvedli, še ugotavljajo, veliko pa je odvisno od cene.

Grad Vurberk“Pridobili smo poročilo po ogledu objekta s strani zavoda za varstvo kulturne dediščine, kjer smo dobili tudi smernice, na kakšen način pristopiti k sanaciji oziroma preprečitvi nadaljnjega propadanja in škode. Na podlagi tega smo zaprosili za ponudbe izvajalcev, a konkretno finančne ponudbe še nimamo,” je ta teden povedal župan.

Zidanica z obokano vinsko kletjo in leseno stiskalnico grozdja ima status kulturne dediščine in je vpisana v register nepremične kulturne dediščine pri ministrstvu za kulturo. “Zidanica je iz leta 1700 in je sestavni del grajskega kompleksa. Po delni porušitvi ostrešja smo si ogledali poškodbe in lastnici objekta občini Duplek izdali ustrezna navodila za obnovo poškodovanega ostrešja,” je povedal tudi vodja mariborske izpostave Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine Slovenije Srečko Štajnbaher.

Šele ko bodo dobili ponudbe možnih izvajalcev potrebnih del, bodo po besedah župana lahko odločili, na kakšen način se bodo lotili sanacije. “Gre za velik objekt, potrebno je upoštevati smernice spomeniškega varstva, zato je zaenkrat nemogoče oceniti vrednost sanacije,” je dejal.

V vsakem primeru bo nekaj potrebno narediti, saj objekt v trenutnem stanju ni varen. “V sanacijo, da preprečimo nadaljnje propadanje, bomo zagotovo šli. Lahko se zgodi, da se bo porušeni del ostrešja v celoti na novo vzpostavil, lahko pa se ga bo samo odstranilo, zaščitilo zidove in naredilo odvodnjavanje, da ne propadajo spodnji deli kleti, ostali del ostrešja pa se bo pokril, da ne bo zamakalo in ne bo še naprej izpostavljeno vetru,” je pojasnil župan.

Objekt se nahaja na vzpetini pod gradom in je že več desetletij prazen. Po zaključenem postopku denacionalizacije je prešel pod okrilje občine. “Ko ga je občina dobila v last, je bil že dotrajan in propadajoč objekt,” je še povedal župan.

Po njegovih ocenah bi bilo najbolje, če bi objekt v prihodnosti dobil uporabno funkcijo. Edino možnost za to zaenkrat vidi v javno-zasebnem partnerstvu. “Naša želja je, da se najde zasebni investitor, ki bi tu glede na lokacijo in zgodovinski pomen objekta lahko uspel. Ambient je pravi za kakšno restavracijo ali degustacijsko klet,” je prepričan.

Višje na gradu je v zasebni pobudi že uspešna gostilna, ki grajsko poslopje koristi tudi za koncerte, v bližini so postavili adrenalinski park.

Predstavniki zavoda za varstvo kulturne dediščine so na nedavnem sestanku z županom Dupleka opozorili na nevarnost porušitve zidu pod obstoječo tribuno na gradu. Na občini se po besedah Horvata zavedajo, da je nujno potrebna tudi sanacija gradu, a za to zaenkrat nimajo denarja. “Odvisni smo od sofinanciranja s strani ministrstva za kulturo. Čakamo, da se bo tu našla kakšna priložnost,” je dejal.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.