06:48, pet, 29. Mar

V enem dnevu poškodovani trije kolesarji





Pretekli vikend (v soboto) so mariborski policisti obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji.

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Lahke telesne poškodbe sta pri padcu utrpela 65-letnik v Pekrah in 46-letnica v Dogošah. 38-letni kolesar, ki je padel (in se lažje telesno poškodoval) na območju PP Maribor II, pa je vozil pod vplivom alkohola (0,92 mg/l).

Poskrbeti za boljšo varnost kolesarjev

Kolesarji sodijo med ranljive udeležence v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. “Zato kolesarje pozivamo, da vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost, voznike motornih vozil pa, da so pozorni na kolesarje in da v cestnem prometu naredijo vse, kar je v njihovi moči, da s
svojo vožnjo ne ogrožajo kolesarjev,” izpostavljajo pri PU Maribor-

Mariborski policisti opozarjajo na osnovna pravila varnega kolesarjenja

1. Tehnična brezhibnost in opremljenost kolesa: brezhibne zavore, bela luč spredaj in rdeča zadaj, odsevniki na pedalih in na obeh kolesih, zvonec, ustrezne pnevmatike in primerno nastavljeno višina krmila ter sedeža
2. Bistro glavo varuje čelada: uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje
3. Upoštevajmo CPP! Skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, ugotavljajo na AVP. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami na območju naše policijske uprave sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

V nedeljo poostren nadzor kolesarjev

V maju policisti sicer več pozornosti namenjajo tudi kolesarjem. Tako bodo že to nedeljo izvedli poostren nadzor, v sklopu katerega bodo pozorni tudi na kršitve kolesarjev in drugih udeležencev v cestnem prometu.

V letu 2020 je bilo v prometnih nesrečah na območju PU Maribor udeleženih 176 (223) ali 21 odstotkov manj kolesarjev, od katerih so 3 (1) umrli, 19 (29) je bilo hudo in 122 (160) oziroma 24 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.