04:14, čet, 25. Apr

V Evropi na pohodu vročinski val, zaradi njega v Španiji in na Portugalskem več mrtvih





Vročinski val pustoši po Španiji in na Portugalskem. Širi pa se tudi drugod po Evropi, dosegel naj bi tudi nas in nadaljeval pot vse do Romunije.

Iz Španije poročajo, da je tam v zadnjem tednu umrlo najmanj 360 ljudi, kar naj bi bila posledica vročinskega vala. Temperature so tam dosegle že 45 stopinj Celzija, živo srebro pa se še ni ustavilo. Večinoma zaradi visokih temperatur umirajo starejši ljudje in kronični bolniki. Španski mediji poročajo, da se je sredi dneva zgrudil in umrl komunalni delavec, pri kateremu so nato v bolnišnici izmerili telesno temperaturo več kot 41 stopinj Celzija, povzema medije Večer. Na Portugalskem je še huje, temperatura se je povzpela do 47 stopinj Celzija, tudi tam umirajo ljudje

Vse več je požarov

Vročinski val in suša pa sta naredila še nekaj, namreč vse več je požarov. Na Portugalskem tako ocenjujejo, da so požari uničili že več tisoč hektarjev zemljišč, v Španiji pa so morali iz mesta Mijas evakuirati tri tisoč ljudi. Požari pa pustošijo tudi drugod.

Vročinski val se širi tako na zahod, vzhod kot tudi sever

Meteorologi spletnega portala AccuWeather pravijo, da je ta vročinski val eden najmočnejših v zahodni Evropi v zadnjih 200 letih, povzema Večer. Pa tudi, da se vročina širi na celino in vzdolž obale proti vzhodu. Meteorologi menijo, da bi vročinski val prišel tudi v naše kraje, na Balkan, Slovenijo, Madžarsko, na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, pa vse do Romunije in Bolgarske. Sicer pa tudi v Veliki Britaniji že več dni opozarjajo na naraščajoče temperature.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.