02:07, sre, 24. Apr

V Fotografskem muzeju Maribor razstava Uteha spomina





V Fotografskem muzeju Maribor danes odpirajo mednarodno skupinsko razstavo Uteha spomina – Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali. Gre za projekt Galerije Photon, ki si je postavila vprašanje, kako je fotografija beležila čas pred prelomnimi dogajanji pred 30 leti v vzhodni Evropi, in sicer v življenju navadnih ljudi.

“Ne zanimajo jih usodni zgodovinski dogodki in velike osebnosti, pač pa želijo s tem razstavnim projektom ponuditi vpogled v vsakdanje življenje in predstaviti nekatera protislovja družbenega sistema, ki je gradil na utopični viziji prihodnosti,” izpostavljajo ob razstavi v Fotografskem muzeju Maribor.

Razstavni projekt, ki je bil lani na ogled v Galeriji Photon v Ljubljani, je zasnoval in kuriral Dejan Sluga. Navdihnila ga je knjiga Kako smo preživeli komunizem in se zraven smejali hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić, od katere so si tudi izposodili podnaslov projekta.

Predstavljajo nekatere pomembne fotografe iz regije

Z namenom, da bi ponovno prelistali “družinske albume” nekdanjih socialističnih držav, predstavljajo nekatere pomembne fotografe iz regije, ki so dokumentirale življenje v vzhodni Evropi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

“Vsem je, tudi ob različnih formalno-estetskih izhodiščih, skupen subjektiven in mnogokrat humoren pogled na banalno in absurdno vsakdanjost,” je zapisal avtor razstave.

Sodelujoči fotografi so Andrzej Baturo s Poljske, Vladimir Birgus s Češke, Janez Korošin in Zora Plešnar iz Slovenije, Branko Lenart iz Avstrije, Anton Podstrasky s Slovaške ter Janos Szasz in Lenke Szilagyi z Madžarske.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.