18:25, tor, 23. Jul

“V krizi ni zdravstvo, ampak zdravstvena politika”





V krizi ni zdravstvo, ampak zdravstvena politika, ki ne zagotovi dovolj kadra, je ob robu današnjega srečanja pediatrov in medicinskih sester v pediatriji v Mariboru za povedal predsednik srečanja Jernej Dolinšek. “Zdravstvo ni v krizi. Mi sledimo strokovnim izzivom in jih prenašamo v naše okolje še hitreje kot kdajkoli,” je dejal.

UKC Maribor
Dvodnevnega srečanja, ki ga že vrsto let prireja Klinika za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor, katedro za pediatrijo mariborske medicinske fakultete in Zdravniškim društvom Maribor, se udeležuje okoli 500 pediatrov in medicinskih sester v pediatriji, da bi spoznali novosti na področju pediatrične infektologije, alergologije in nevrologije, ki so trenutno najbolj aktualne teme.

“Število otrok z alergijami je v porastu. Enako, če ne še bolj pomembna tema pa je infektologija, saj so okužbe tiste, ki pripeljejo največ otrok v bolnišnice,” je pojasnil Dolinšek. Prav tako bodo strokovnjaki na področju pedopsihiatrije predstavili vedno aktualno temo osebnostnih motenj pri otrocih in mladostnikih.

Skladno z nezavidljivo situacijo, v kateri se je znašla pediatrija v številnih delih Slovenije, bodo ob koncu srečanja organizirali tudi okroglo mizo o problemu financiranja otroškega zdravstva. “Ob vsem tem, ko se mi trudimo, stroko promoviramo, napredujemo in prinašamo nove smernice v javni prostor, ugotavljamo, da nas drugi ne poslušajo, predvsem činovniki, ki skušajo vsiliti idejo, da je zdravstvo v krizi,” je povedal pediater Dolinšek.

Na okrogli mizi bodo opozorili, da Slovenija nima vzpostavljene prave mreže pediatrične službe po državi. “To je bila zaveza vlade že vse od osamosvojitve države. Tega se nihče noče lotiti. Ker ko se bo enkrat povedalo, koliko zdravnikov je potrebnih za dobro oskrbo, koliko jih imajo po Evropi in koliko jih pri nas manjka, bodo ljudje začeli razmišljati ne le to, da smo mi zdravniki krivi za dolge čakalne dobe, ampak o tem, da oni prav tako plačujejo zdravstveno zavarovanje, pa vendarle takšne oskrbe ne dobivajo,” je povedal.

“Radi bi ljudem povedali, da bi jaz kot pediater z veseljem delal s pacientom eno uro, to bi bilo dobro tako zanj kot zame, a na žalost imam samo deset minut,” je dodal. V UKC Maribor je na primer 17 pediatrov, po strokovnih ocenah pa bi jih potrebovali 35.

Pred dnevi je časnik Večer poročal, da nekateri starši iščejo pediatra v Avstriji. Po Dolinškovem mnenju do tega prihaja zaradi čakalnih dob. “Ne verjamem, da je Avstrija cenejša ali kvalitetnejša. Je pa bistveno bolj dostopna.” “Zakaj toliko bio in para medicinskih tečajev, pobud in ambulant? Ker je dostopnost medicine tako slaba.” Ob tem je opozoril, da se tudi zdravniki pogosteje odločajo za delo v Avstriji, saj imajo tam boljše pogoje dela.

Zdravniki so danes tudi pod velikim pritiskom staršev, katerih skrb za svoje otroke je po Dolinškovih besedah razumljiva. V UKC Maribor so imeli tragičen primer smrti Bora Nekrepa. “Ravno zaradi tega primera smo imeli poseben nadzor z ministrstva, ki je ugotovil, da imamo premalo prostora in premalo kadra in da je celotna severovzhodna Slovenija podhranjena, kar se tiče kadra na nivoju pediatrije. A nič se ni izboljšalo,” je izpostavil.

Iz strahu zdravnikov pred napakami se krepi defenzivna medicina, ko se dela preiskave, ki so nepotrebne in drage. “Če ga dražimo, bo zdravstvo še manj dostopno. In to je začaran krog,” še meni Dolinšek.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.