11:12, sob, 7. Sep

V Ljubljani festival veganstva, postavljenih kar 40 stojnic





Ljubljana danes na Pogačarjevem trgu gosti največji festival veganstva in trajnostnega načina življenja v državi, imenovan Vegafest. Letos bo festival potekal deveto leto zapored, zaradi epidemije covida-19 pa so ga preoblikovali v vegansko tržnico, na kateri bo postavljenih 40 stojnic.

FOTO: Slovensko vegansko društvo

Na stojnicah se bodo predstavljala društva, podjetja, trgovine, restavracije ter ostali ponudniki ljudem, živalim in okolju prijaznih izdelkov.

Zainteresirani bodo na veganski tržnici lahko našli bogato ponudbo veganskih jedi, ekološke in domače izdelke, vegansko kozmetiko, veganske tortice in slaščice ter fermentirana veganska živila.

Namen Vegafesta, ki bo potekal  do 21. ure, je predstaviti prednosti veganskega načina življenja in pomagati pri vzpostavljanju pozitivnega odnosa do živali, okolja in samega sebe. “Želimo si boljšega sveta, odgovorne in ozaveščene družbe,” so ob tem zapisali v Slovenskem veganskem društvu, ki bdi nad festivalom.

Vegafest je v obliki tržnice zaradi novega koronavirusa in s tem povezanimi omejitvami potekal že lani, ko tudi ni bilo spremljevalnega programa. V letih pred izbruhom epidemije je na festival prišlo okoli 10.000 ljudi.

V Slovenskem veganskem društvu sicer pravijo, da veganstvo ni le način prehranjevanja, ampak je etično načelo, ki pravi, naj pri svojem delovanju ne povzročamo nepotrebne škode. “Slednjemu se sicer ne moremo popolnoma izogniti, a z opustitvijo izdelkov živalskega izvora in s tem z bolj trajnostnim načinom življenja svoj vpliv lahko bistveno zmanjšamo,” so zapisali v brošuri za Vegafest 2021.

Kdor je vegan, po njihovih pojasnilih ne uživa izdelkov živalskega izvora (mesa, rib, mleka in jajc), ne nosi oblačil iz živalskih materialov (usnja, krzna, volne), ne uporablja kozmetike, ki vsebuje živalske sestavine (npr. čebelji vosek) ali je bila testirana na živalih.

“Vegani uživamo vso hrano, ki ni živalskega izvora. Sadje in zelenjavo, žita, stročnice, gobe, oreščke, semena, alge, minerale, vitamin B12 … Iz teh osnovnih živil ustvarjamo kulinarične dobrote, od veganskega burgerja iz fižola do slastnih kremšnit iz akvafabe. Možnosti in idej je na pretek. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je izbire manj, se vam bo v resnici odkril neskončen svet okusov,” so še zapisali.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.