09:59, sob, 20. Apr

V Loki nad Framom bodo slavnostno posadili jablano Priolov delišes in se poklonili Josipu Priolu





V soboto, 18. junija 2022, bodo ob 16. uri v Loki nad Framom v sadovnjaku ob Api hiški posadili jablano Priolov delišeš.

Ob Api hiški je lep pogled na rojstno vas Josipa Priola, rojaka, ki se mu Središče za interpretacijo dediščine želi pokloniti tako, da bodo v njegov rojstni kraj vrnili Priolov delišes, sorto jablane, ki jo je ustvaril ta sadjarski strokovnjak. Sadiko stare sorte jablane so pridobili na Fakulteti za biosemitske vede. Tamkajšnji strokovnjak Ignac Janžekovič je iz semena genske banke v Kartuziji Pleterje vzgojil štiri, sedaj tri leta stare jablane. Tri bo posadil v nasadu starih sadnih sort ob svojem dvorcu pri Ptuju, eno je odstopil v čuvanje krajanom Morja.

Za jablano bo na lokaciji njenih prednic skrbel Andrej Lunežnik, ki bo ob slavnostni priložnosti z veseljem predstavil svoja prizadevanja za zdravje v Api hiški, muzeju in api komori. Z dogodkom bodo zaključili celodnevni izlet ob občinskem prazniku občine Rače-Fram. Prva etapa izleta bo od 10. ure potekala iz središča Frama do Krajinskega parka Rački ribniki in Tal 2000, druga etapa bo grad Rače, grajski piknik z zgodbo in ogled soban, tretja etapa pa bo prav zaključek ob Api hiški s posaditvijo Priolovega delišesa na obronkih framskega Pohorja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.