01:38, pet, 26. Apr

V Majšperku pripravljajo zanimivo razstavo





V četrtek, 18. maja 2023 ob 17. uri, bo v konferenčni dvorani Občine Majšperk, otvoritev razstave z naslovom “Zaprisežen ljubezni in življenju – pozabljeni zdravnik in krajan.”

Razstava je posvečena stodvajsetletnici rojstva Milka Pečeta in sedemdeseti obletnici njegove smrti (9. 9. 1902-3. 12. 1952).

Avtorica razstave je Tatjana Železnik, upokojena profesorica zgodovine. Dokumentarno in slikovno gradivo je za ogled razstave prijazno odstopila hčerka dr. Milka Pečeta, Ala Peče. Pomoč pri postavitvi razstave pa dr. Rozina Švent.

Zdravnik Milko Peče je medicino študiral v Pragi in Varšavi, kjer je tudi diplomiral. Leta 1942 je bil pregnan v Nemčijo. Po drugi svetovni vojni je kot vodja ambulante za poklicne bolezni v Ljubljani preučeval te bolezni.

Velja za enega od utemeljiteljev medicine dela na Slovenskem

Še posebno se je posvečal pnevmokoniozi, bolezni zaradi vdihavanja raznih vrst prahu. Milko Peče je raziskoval tudi zastrupitve z živim srebrom ter umrljivost kamnosekov v Rogatcu po podatkih iz mrliških knjig za leto 1720 in naprej. Zdravnik Milko Peče, ki velja za enega od utemeljiteljev medicine dela na Slovenskem, se je rodil pred 120 leti (1902) na Ptujski Gori, umrl pa v Ljubljani leta 1952.

VIR: Občina Majšperk

Razstava bo na ogled do četrtka, 25. 5. 2023, v času delovanja občinske uprave oz. po predhodnem dogovoru, navajajo na občinski spletni strani. Razstavo so omogočili: Občina Majšperk, OŠ Majšperk, ga. Ala Peče in Društvo žena Tisa Ptujska Gora.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.