17:03, tor, 23. Apr

V Malečniku se bo odvil 2. Glaserjev festival





V Glaserjevem salonu z galerijo v Malečniku bo v petek, 21. aprila 2023, ob 18.00 uri, potekala osrednja slovesnost ob 2. Glaserjevem festivalu, ki se bo v Malečniku odvijal od 19. do 23. aprila 2023.

Rdeča nit letošnjega festivala je kulinarika

2. Glaserjev festival poteka pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irene Šinko. Gospa ministrica bo zbrane na osrednji slovesnosti 21. aprila 2023 tudi nagovorila.

V petih dneh se bodo zvrstili različni dogodki za otroke in odrasle

Festival se bo v sredo začel s čajanko za osebe s posebnimi potrebami. Isti dan se bosta odvili še dve delavnici: kaligrafska delavnica za otroke in delavnica peke janeževih upognjencev, vlečenega testa in sladkih cevk po recepturah malečniških šolskih sester. V sredo zvečer sledi odprtje zgodovinske razstave: Ko o zemlji in kruhu spregovorijo arhivi.

V četrtek se bodo v delavnici peke peciva po recepturah malečniških šolskih sester preizkusili otroci, zvečer istega dne pa bo v trinadstropni župnijski vinski kleti vinsko-glasbeni večer: Vino in kitara z Adijem Smolarjem. Obiskovalci bodo lahko degustirali več kot 20 vzorcev vin lokalnih vinarjev. Prav tako je v ceno poleg glasbe vključeno kulinarično razvajanje.

Osrednji dogodek festivala bo v petek s posebno slovesnostjo v Glaserjevem salonu. Premierno bo predstavljena knjiga Malečniška kuharica, v kateri bodo zbrani starodavni recepti šolskih sester, ki so do 2. svetovne vojne delovale v Malečniku.

Knjigo bo izdala Celjska Mohorjeva založba. Kupiti jo bo mogoče po posebni promocijski ceni. Udeležence bosta nagovorila  ministrica Irena Šinko in etnolog Janez Bogataj, pisec spremne besede h knjigi. V glasbenem delu programa sodelujejo otroci OŠ Malečnik. Ob tej slovesnosti bo redovnicam iz Slovenske Bistrice, ki so naslednice malečniških šolskih sester, podeljen Glaserjev srebrnik kot znamenje hvaležnosti za njihovo zgodovinsko delovanje v Malečniku.

V soboto se bodo udeleženci festivala podali na romanje – ekskurzijo v Belo krajino, kjer si bodo v Črnomlju med drugim bodo ogledali etnološki muzej, nato pa se preizkusili na delavnici peke črnomaljske preste.

Festival se bo zaključil v nedeljo v romarski cerkvi Matere božje na Gorci, kjer bo najprej spominska maša za Marka Glaserja, po njej pa polaganje venca na njegovo grobnico pred cerkvijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.