V Maribor meseca maja prihaja Vrtni kavč festival

Nastopil je čas, da z iniciativo različnih prostorsko prilagojenih dogodkov, različnih velikosti in perspektiv, pripeljejo živo umetnost spet med ljudi, sporočajo različni kulturniki.

FOTO: Matija Solce

Vse tako vabijo na na Prvi vrtni kavč festival. Organizatorji KD Matita, Kolektiv ZIZ in Radio MARŠ, Hiša otrok in umetnosti, MCLU Koper, ter ekipa festivala Plavajoči grad od 7. do 9. maja 2021, sporočajo, da bodo v nizu intimnih koncertov in predstav na dvoriščih, vrtovih, okenskih policah in strehah po vsej Sloveniji razveseljevali izbrane obiskovalke in obiskovalce.

Intimni dogodki tudi letos

Kavč festival je subkulturni, podtalni festival, ki poskuša oblikovati kulturno skupnost že peto leto zapored. Intimni dogodki so v preteklosti potekali v dnevnih sobah po Sloveniji in tako omogočili aktivno vključevanje udeležencev v vse vidike dogodka ter s tem brisali meje med gostitelji, umetniki in občinstvom. Takšni intimni dogodki bodo tudi letos poskrbeli, da se bo kulturno druženje iz virtualnega sveta ponovno preselilo med ljudi. Organizatorji bodo sledili priporočilom NIJZ ter hkrati pričarali posebno vzdušje svojim koncertom in predstavam, kajti unikatnost in srce festivala je ravno njegova spontanost in soustvarjanje programa tako z umetniki kot gostitelji.

Letošnja posebnost bo tudi nova maskota festivala. To je retro gasilski avtomobil, ki bo služil kot prevozno sredstvo za nastopajoče, ki se bodo z njim prevažali na različne lokacije po mestu. Poleg tega bo del festivalskega dogajanja vsevključujoča akcija nastopov z balkonov, ko bodo izvajalci zaigrali za naključne mimoidoče. Nastopajoči bodo s podoknicami razigrali tudi soseske in dvorišča večstanovanjskih stavb ter tako živo kulturo prav do domačega kavča nekaterih srečnežev.

Dogaja se med ljudmi, ne na odru

Festival se ne dogaja na odru, temveč med nami in z nami in bo svoj princip zasebnega nastopa obdržal, saj je ta zamišljen za omejeno število gledalcev. Zahvaljujoč dobri vremenski napovedi in pozitivni epidemiološki sliki pa bo potekal na prostem. Maribor bo tako 7. maja gostil Kavč festival že drugič, 8. in 9. maja pa bo festival potekal na dvoriščih, vrtovih, okenskih policah in strehah po Sloveniji, vse od Ljutomerja, Ljubljane, Maribora, Komna in nekaterih vasi. Program še nastaja, saj je njegova izvedba odvisna od števila prizorišč, ki jih bodo umetnikom posodili posamezniki širom Slovenije. Kljub ukrepom zaenkrat organizatorji pričakujejo vsaj 70 izvajalcev in več kot 100 dogodkov, med njimi pa bosta vsaj dve predpremieri.

Vrtni kavč festival za organizatorje ni le princip dogodkov, ki so v skladu z bolj ali manj smiselnimi predpisi, ampak želi postati budnica za kulturno sceno v Sloveniji. Kulturna industrija, ki predstavlja dejavnost z dodano vrednostjo, se, žal, ne postavlja ob bok ostalim ekonomskim segmentom. Zapostavljanje kulturnega sektorja se kaže tako v postavljanju nemogočih pogojev izvajanja dejavností, kot v pomanjkanju dialoga z oblastmi ter vizije rehabilitacije kulturnega dogajanja. Poleg koncepta festivala, ki prikazuje eno od možnih rešitev za umetnike, obiskovalce in, upajo, zakonodajalce, se pripravlja tudi sklop 12 drugih rešitev, ki bi lahko bile optimalne za epidemiološke razmere. Na primer gverila predstave ali mobilni koncerti.

Izvajanje kulture v praksi

Festival kot tak je torej opozorilo, budilo in hkrati izvajanje kulture v praksi. Podprite kulturo in se pridružite prvi ediciji Vrtnega kavč festivala. Na sveži zrak in dobro družbo povabite vse, ki žive kulturne dogodke že neznosno pogrešajo.

FOTO: Matija Solce

Tako, kot do zdaj, bo udeležba možna le ob predhodni prijavi. V primeru prostega mesta tako obiskovalec natančen naslov prejme šele ob rezervaciji brezplačne karte. Na ta način bodo poskrbeli za omejeno število gledalcev. Družinske predstave, intimni akustični koncerti, elektronika, poezija, pripovedovanje in drugi dogodki se bodo odigrali na terasah, na vrtičkih in strehah, dvoriščih večstanovanjskih stavb, pod napušči in na drugih primernih lokacijah. Gostitelji lahko na spodnji prijavi že sedaj (do 3.5.) prijavijo svoj vrt, ali drug zanimiv odprt prostor in si ob tem izbirajo med umetniškimi žanri in časovnim okvirjem nastopa.

Program

Glede na pretekle izkušnje, pričakujejo 50% akustičnih in pol-akustičnih folk-fusion glasbenih skupin, drugo polovico pa bodo predstavljali ostali žanri, plesne in lutkovne predstave, performense, poezijo in intermedialne predstave. Hkrati bodo izpeljali nekaj (pred)premier, ki še niso doživele izvedbe v živo. Za primerjavo, kavč edicija leta 2020 je obsegala prek 100 zasedb. Glede na omejitve v zvezi s prehajanjem meja pričakujejo odzive predvsem slovenskih, pa tudi nekaj skupin iz tujine.

Program se bo na spletni strani www.kavcfestival.si dopolnjeval na dnevni ravni, vse do zadnjega dne festivala. Temu bo namenjena digitalna platforma, ki bo ažurno obveščala  spremembe v programu. V dveh dneh od objave se je na festival prijavilo že okoli 25 skupin.

Budnica za kulturno sceno

Kot vedo in vidijo, se ljudje zbirajo za namen učinkovitega dela gospodarstva, v vrstah za testiranje in po novem na terasah gostinskih obratov. Kulturna industrija, ki predstavlja dejavnost z dodano vrednostjo, se, žal, ne postavlja ob bok ostalim ekonomskim segmentom. Zapostavljanje kulturnega sektorja se kaže tako v postavljanju nemogočih pogojev izvajanja dejavností, kot v pomanjkanju dialoga z oblastmi ter vizije rehabilitacije kulturnega dogajanja, pojasnijo organizatorji.

Stvari so zato vzeli v svoje roke. Vrtni kavč festival predstavlja princip dogodkov, ki so v skladu z bolj ali manj smiselnimi predpisi. Kot tak, predstavlja le eno od možnih rešitev za umetnike, obiskovalce in, upajo, zakonodajalce. Pripravili so tudi sklop 12 drugih rešitev, ki bi lahko bile optimalne za epidemiološke razmere. Festival kot tak je opozorilo, budilo in hkrati izvajanje kulture v praksi.

Epidemija kot izziv 

V skladu s predpisi bo na dogodkih v zunanjih prostorih prisotno omejeno število gledalcev, ki bodo z organizatorji delili svoje podatke. Ob prihodu bodo obiskovalci podpisali izjavo, da niso okuženi in da nas bodo obvestili v primeru, da bi kateri od njih pozneje spoznal, da je bil v času dogodka kužen. Za varnostne ukrepe bo poskrbljeno, od razkuževanja rok, do sedišč, ki bodo vsaj 1,5 metra narazen, kar ne velja za člane istega gospodinjstva. Prav tako bo obvezna uporaba mask (za razliko od barov). Poleg tega gledalci zrejo v isto smer in predvsem – uživajo.

Če bi prišlo do (pričakovanih) sprememb priporočil NIJZ, bodo s pomočjo zbranih kontaktov vseh obiskovalcev lahko manevrirali s situacijo v zelo kratkem času. Po potrebi bodo brez težav lahko povečali ali zmanjšali kapaciteto, spremenili protokole itd.

Pomen vrtnega kavč festivala 

V post-futurističnem Orwellovskem času predstavljajo igra, glasba in gledališče – manifest. Manifestacijo družbe, ki je osnovana na kontaktu, socializaciji, kulturi in kulturnosti. Čeravno se zdi, da imajo vse odgovore na ekranih, je izkušnja živih umetniških izkušenj tisto, kar nas kot družbo lahko premakne iz nastalega vakuuma.

Poziv gostiteljem

Današnji čas nam (poleg pasivnosti) zapoveduje tudi kreativnost in aktivnost. Postanite aktivni soudeleženec in soorganizator festivala! Gostite umetnike in malo število gostov na svojem vrtu oziroma drugem prostoru, ki bi lahko odgovarjal pogojem. Če bi imeli podoknico, če ste vpleteni v DSO ali drugo socialno ustanovo, če poznate primeren kraj, se lahko nastopi izvedejo tudi drugod – v naravi, v atrijih, na parkiriščih.

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV