17:27, pet, 9. Avg

V mariborskem artKITu razstava izjemne umetnice Blažke Križan Množice sosledij





Kulturno izobraževalno društvo (KID) Kibla bo drevi v mariborskem razstavišču artKIT odprlo razstavo ptujske slikarke Blažke Križan z naslovom Množice sosledij. Kot so pred odprtjem razstave, ki bo na ogled do 7. septembra, sporočili iz Kible, se njena umetnost giblje med svetovoma rezljanja papirja in optične umetnosti.

Monokromatična dela Blažke Križan imajo strukturo tridimenzionalne reliefnosti, v kateri se srečujeta estetska igra sence in svetlobe. S skalpelnim rezom umetnica odpira, privzdiguje in usmerja nastalo ploskovno reliefnost papirja. Repeticija ponavljajočega se reza ustvarja optične iluzije, ki tvorijo asociativno organske in biomorfne oblike ter valujoče, črtne in krožne kompozicijske strukture v gibanju, so zapisali v Kibli.

Premišljena in intuitivna umetničina značajnost

V predani tehniki rezljanja papirja in v uglajeni gibkosti reza se skriva premišljena in intuitivna umetničina značajnost. V nekaterih njenih delih valujoča organskost kraljuje v svoji nežnosti in ustvarja pridih gibljive slike, ki lahko spominja na vodne valove, tokove, ali sledi vetra, ko se giblje po bogatih travniških poljih. Ob globlji potopitvi v dela nam ta odpirajo drugačnost pogleda, ki nas ponese in popelje dlje v mehko in valujoče, so dodajali.

Med študijem se je osredotočila na ustvarjanje v tehniki rezljanja papirja

Ptujska umetnica je leta 2012 diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, pet let pozneje je končala še drugo stopnjo študijskega programa. Med študijem se je osredotočila na ustvarjanje v tehniki rezljanja papirja. Prejela je več nagrad, med drugim študentsko Prešernovo nagrado za magistrsko delo, leta 2020 nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor, leta 2022 nagrado mladi na Ex-tempore Piran, lani pa priznanje na 12. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.