22:03, čet, 25. Apr

V mariborskem UGM Studiu odprtje večmedijske instalacije





Umetnostna galerija Maribor drevi v UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja odpira večmedijsko instalacijo 45. ura avtorja Borisa Beje.

FOTO: Boris Beja

Umetnik je tako kot v večini prejšnjih tudi v tem projektu izhajal iz osebne izkušnje in soočanja z lastnim vsakdanom, ki jih skozi umetnost prevaja v širša soočanja z družbenimi, kulturnimi ali političnimi fenomeni.

Kot sporočajo iz UGM, je bilo izhodišče tokratnega projekta avtorjevo rekreativno obiskovanje baletnih ur za začetnike. S primarnimi vajami ob drogu v vadnici z ogledali je dve leti spoznaval osnove baletnega jezika in korake za premagovanje mej telesnih zmogljivosti ob budnem očesu lastnega nadzora in samokritike. Zadnjo, torej 45. uro, je nato obeležil na video zapis.

Po besedah kustosinje Simone Vidmar se ob tem pri tej instalaciji odpirata zanimivi premišljanji o gibanju in performativnosti, ki ju avtor s svojo gibalno sliko uspe nagovoriti. Prva je odnos modernega človeka do gibanja, druga pa je vezana na transformiranje umetnosti od druge polovice 20. stoletja dalje k enotni tendenci performativnosti umetnostih dejanj, kjer je meja med umetnostjo in življenjem zabrisana.

Danes 34-letni Boris Beja je leta 2009 diplomiral iz grafične tehnike na ljubljanski fakulteti za naravoslovje, nato pa študij nadaljeval na tamkajšnji akademiji za likovno umetnost, kjer je na oddelku za kiparstvo diplomiral leta 2013. Za svoje delo je prejel nekaj nagrad in nominacij, leta 2012 tudi študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo in nagrado za prispevek k trajnostnemu razvoju družbe sklada za razvoj kadrov.

Umetnik v svojih delih združuje različne likovne prakse v estetiziran nagovor in družbeno kritiko, ki razgaljajo simptome sodobne družbe. Med leti 2014 in 2017 je bil pomočnik umetniškega vodje v Galeriji Škuc, od takrat pa je strokovni sodelavec pri pripravi kulturnih programov v Pionirskem domu.

V zadnjih letih je pripravil več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Leta 2015 in 2016 je bil nominiran za nagrado skupine OHO, ki velja za osrednjo nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.