16:29, čet, 25. Apr

V mariborskem zdravstvenem domu želijo vzpostaviti zdravstveni telefon





Da bi osebje v zdravstvenih ambulantah nekoliko razbremenili, hkrati pa nudili bolnikom čim prejšnjo pomoč, si v mariborskem zdravstvenem domu prizadevajo za vzpostavitev zdravstvenega telefona. Gre za stalno telefonsko pomoč, ki bo z nudenjem informacij morda kakšnemu bolniku prihranila pot do ambulante.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Za zagon te nove storitve, za katero bi letno potrebovali okoli 100.000 evrov, računajo na pomoč občin soustanoviteljic mariborskega zdravstvenega doma. Kasneje pa upajo, da bodo z rezultati prepričali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da podpre projekt in ga uvede na ravni celotne države.

“Občine so nam prisluhnile, saj si tudi one želijo kakovostno oskrbo svojih občanov, in mislim, da nam bo uspelo,” je povedal pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

Prvi odzivi so spodbudni, a ker so v številnih občinah novi župani, občinski proračuni pa še v pripravi, o datumu uvedbe zdravstvenega telefona še ne more govoriti. “Želimo si, da bi lahko že letos začeli s tem. Mi smo pripravljeni in lahko zadevo takoj poženemo, ko dobimo potrditev s strani občin,” je dejal.

Na telefonski številki, ki bi bila občanom na voljo 24 ur na dan vse dni v letu, bi usposobljeni zdravstveni delavec bolnikom nudil prve informacije in nasvete, bodisi za nujne primere ali kronična stanja. “Na primer se mu lahko svetuje, ali je glede na njegovo stanje nujno, da se takoj napoti v dežurno ambulanto ali pa lahko počaka na svojega zdravnika,” je pojasnil Jus.

Bolnikom želijo tako nuditi pomoč tudi izven delovnega časa njihovih zdravnikov, hkrati pa jim prihraniti morebitne odvečne poti v ambulanto. Na omenjeni telefonski številki bi ljudje dobili tudi odgovore na različna praktična vprašanja, tudi v zvezi z elektronskimi storitvami v zdravstvu. “Še posebej starejši niso vešči uporabe elektronske napotnice in tem ljudem bi preko tega telefona lahko pomagali pri naročanju,” je pojasnil Jus.

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor pokriva Mestno občino Maribor ter občine Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše in Šentilj.
Vir: Lokalec.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.