08:36, ned, 28. Jul

V mariborski mestni četrti Radvanje poskusno participatorni proračun





V mariborski Mestni četrti Radvanje bo letos stekel pilotni projekt participatornega proračuna, kjer o porabi dela proračunskega denarja soodločajo občanke in občani. Danes se je začelo zbiranje predlogov občanov in občank, ki jih bodo zbirali mesec dni. Mestna uprava jih bo nato preučila, 22. novembra pa bodo Radvanjčani odločali o njih.

IMAG0237

Predlog participatornega proračuna je izdelala skupina Odločaj o mestu po tistem, ko je po besedah predstavnika Matica Primca na samoorganiziranih zborih mestnih četrti in krajevnih skupnostih, ki so jih v Mariboru začeli prirejati po protestih konec leta 2012, opazila, da se občani vedno znova pritožujejo, da javni organi ne upoštevajo njihovih mnenj pri urejanju njihovega življenjskega prostora. Zdaj bodo občani lahko podali svoje predloge in mestna uprava bo morala njihove predloge vsaj preučiti, je poudaril na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Predloge glede projektov, ki bi jih želeli uresničiti v Radvanju, lahko Mariborčani pošiljajo do 22. oktobra pisno z izpolnitvijo za to namenjenega obrazca ali pa prek spleta na www.mariborpp.si. Vsi predlogi bodo še tekom njihovega zbiranja javno objavljeni, po koncu zbiranja predlogov pa bo imela mestna uprava mesec dni časa, da te predloge preuči in finančno ovrednoti.

V nedeljo, 22. novembra, bodo izvedli glasovanje po vzoru volitev, na katerem bodo Radvanjčani lahko glasovali za največ pet predlogov, ki bi jih želeli uresničiti. Tisti predlogi, ki bodo prejeli največ glasov, bodo v skupni višini do 100.000 evrov vključeni v osnutek proračuna za prihodnje leto in zatem po besedah župana Andreja Fištravca tudi realizirani.
IMAG0238
“Upamo, da bomo preko tega mehanizma v tem mestu začeli bolje sodelovati. Ambicija je, da se v tem mandatu ta praksa pripelje na cel Maribor in da začnemo končno enkrat načrtovati stvari glede na potrebe meščanov in meščank, ki jih lahko ti tudi sami izražajo,” je povedal predsednik delovne skupine za uvedbo tega pilotnega projekta Metod Dolinšek.

Predloge lahko podajo vsi Mariborčani in Mariborčanke, medtem ko bodo na dan glasovanja lahko svoj glas oddali le volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v Mestni četrti Radvanje. Pobudniki menijo, da bo projekt uspešen že, če se bo glasovanja udeležilo vsaj pet odstotkov volilnih upravičencev, kar v tej mestni četrti pomeni okoli 350 ljudi.

Če bo pilotni projekt uspešen, naj bi participatorni proračun prihodnje leto razširili na šest mestnih četrti ter nato na vso občino. “Maribor bo tako prvi v Sloveniji, ki bo uvedel ta mehanizem. Se pa zanj zanimajo že tudi druge občine, zato računamo, da bomo primer dobre prakse,” je povedal Primc.

Opozoril je, naj se meščani zaenkrat osredotočajo na manjše projekte, v vrednosti do 20.000 evrov. Tako bi prihodnje leto lahko realizirali vsaj pet predlaganih projektov. “Tu ne gre za dodaten denar, ampak denar, ki je tako ali tako namenjen za investicijska vlaganja. Razlika je le, da bodo tokrat o njegovi porabi odločali meščani in meščanke,” je dejal Dolinšek. Drugače nabor investicij v posamezni mestni četrti opravi komunalna komisija te četrti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.