12:26, tor, 23. Apr

V Mariboru bo zaživela mobilna zbirna postaja za kosovne odpadke in kotiček ponovne uporabe





“Naše aktivnosti na področju ravnanja s surovinami želimo aktivno usmerjati k družbi brez odpadkov. Prav tako želimo uporabnike naših storitev pritegniti v procese ločenega zbiranja še uporabnih surovin, artiklov in s tem k zmanjševanju nastajanja količin odpadkov, okrepiti odgovornost do okolja in s tem različnim, še uporabnim predmetom, ponuditi priložnost nove uporabne vrednosti,” so sporočili iz Snage Maribor.

V ta namen bodo v soboto 12. junija med 8. in 13. uro v središču mesta, na zgornji ploščadi Trga svobode, postavili mobilno zbirno postajo, na kateri bodo zbirali manjše kosovne odpadke z odsluženo uporabno vrednostjo (drobno gospodinjsko opremo, manjše elektronske aparate, likalne deske, kolesa, igrače ipd). Sprejemale se bodo količine do 2 m3, oddaja večjih količin ne bo dopuščena zaradi prostorskih omejitev.

“Akcija predstavlja pilotni projekt v sklopu EU projekta WINPOL in bo v primeru izkazanega interesa s strani naših uporabnikov postala praksa v prihodnje,” pojasnijo in dodajo, da bo
na mobilni postaji urejen tudi kotiček, v katerem bodo lahko občani predali še uporabne predmete, ki jih sami ne potrebujejo več, nekomu drugemu pa še lahko prinašajo dodano vrednost.

Predmeti, ki ne bodo našli novih lastnikov bodo predani Ropotarnici Maribor

Vse še uporabne predmete, ki na mobilni postaji ne bodo našli svojih novih lastnikov bodo  predali Središču ponovne uporabe – Ropotarnici Maribor, kjer jih bodo ponudili svojim strankam. Mobilna zbirna postaja bo namenjena gospodinjstvom, ki se nahajajo v strogem centru mesta in so bila o njej tudi pisno obveščena.

“S tem bo omogočena krajša pot odgovorne predaje teh odpadkov in še uporabnih predmetov, ki sicer sodijo na zbirni center. Pri predaji odpadkov se bo potrebno izkazati s položnico, s katero gospodinjstvo dokazuje vključenost v sistem ravnanja z odpadki in z osebnim dokumentom,” še zapišejo.

Kotiček ponovne uprave v zbirnem centru Lahova

Pomembnost ponovne uporabe bomo v prihodnje spodbujali tudi na zbirnem centru Lahova. Na zbirnem centru urejamo Kotiček ponovne uporabe, zaprt in urejen prostor, ki bo zaživel prihodnji teden, v torek 15. junija.

V kotičku bodo lahko uporabniki zbirnega centra prepuščali še uporabne predmete, ki si ne zaslužijo, da jih preprosto zavržemo. Tako jim bodo ponudili priložnost ponovne uporabe. “Vse predmete, zbrane v kotičku, bomo predajali Ropotarnici Maribor. V Ropotarnici bodo poskrbeli za njihovo obnovo in morebitna manjša popravila. Tako osvežene bodo ponudili zainteresiranim strankam, po simbolični ceni, v ponovno uporabo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.