09:04, pet, 29. Mar

V Mariboru bodo prenovili zastarelo javno razsvetljavo





Mestna občina Maribor je pristopila k obnovi zastarele javne razsvetljave, zaradi neustreznosti katere je že prejela odločbo inšpektorata za okolje in prostor.

Projekt, katerega vrednost je ocenjena na okoli pet milijonov evrov, bo po napovedih izvedla v javno – zasebnem partnerstvu.

V okviru javno-zasebnega partnerstva je občina pripravila projektno dokumentacijo, zasebni partner pa bo zamenjal obstoječe svetilke, priključne plošče in vodnike ter vzpostavil sistem centralnega nadzora svetilk z daljinskim upravljanjem. Cilj je, da mesto pridobi energetsko učinkovitejšo razsvetljavo, ki bo porabila manj električne energije, povzročala manj svetlobnega onesnaževanja ter zahtevala nižje stroške obratovanja in vzdrževanja.

Zamenjava je po besedah Vilija Eisenhuta iz občinskega urada za komunalo nujno potrebna, saj obstoječa javna razsvetljava ni v skladu z direktivami EU o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, občina pa je zaradi nje tudi že prejela odločbo državnega inšpektorata za okolje in prostor. Odločbo, ki jo je prejela leta 2018, bi morala izpolniti do junija lani, zato je inšpektorat že grozil z izvršbo.

Po trenutnih ocenah gre za investicijo, vredno okoli pet milijonov evrov, zato je občina ne more financirati sama. Namesto tega se je odločila za javno – zasebno partnerstvo. Mestni svetniki so s tem predlogom soglašali, zato bo občina kmalu objavila mednarodni javni razpis, s katerim bo izbrala zasebnega partnerja.

Razpis se bo po napovedih izvedel v obliki tristopenjskega konkurenčnega dialoga, ki bo omogočil ponudnikom, da predstavijo svoje tehnološke rešitve ter modele financiranja projekta. Občina bo nato izmed predstavljenih rešitev izbrala optimalno, ki bo služila kot podlaga za oddajo končne pisne in zavezujoče ponudbe. “Na ta način se zagotavlja, da bo Mestna občina Maribor dobila tehnološko sodobno rešitev v okviru razpoložljivih javno – finančnih sredstev,” pojasnjujejo na občini.

Da je v zasebnem sektorju zanimanje za takšno sodelovanje, kaže dejstvo, da je občina na lanski javni poziv promotorjem prejela šest vlog zasebnih partnerjev.

V okviru projekta naj bi zamenjali okoli 16.000 svetilk. “Investicija se bo poplačala na osnovi prihranka električne energije, priključne moči ter stroškov vzdrževanja,” je pojasnil Eisenhut.

Pogodbo z zasebnim partnerjem nameravajo podpisati za obdobje desetih let. “Potem bo javna razsvetljava, ki bo posodobljena, prešla v last občine,” je povedal Eisenhut. “Danes letno plačujemo za elektriko okoli 1,5 milijona evrov ter med 600.000 in 800.000 evrov za vzdrževanje. Upam si napovedati, da bo ta strošek potem prepolovljen,” je še dodal.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.