06:22, tor, 30. Jul

V Mariboru bodo svetovni dan voda posvetili tudi Dravi





Mestna občina Maribor se bo tudi letos pridružila dogodkom ob svetovnem dnevu voda, ki bodo v štajerski prestolnici potekali od danes do 23. marca. Letošnji dogodki bodo osredotočeni na porabo vode, ki je sicer največja v industriji, hkrati pa bodo svetovni dan voda posvetili tudi reki Dravi, ki predstavlja napajalno zaledje podzemnih voda.

dan voda 2016, foto STA

Kot je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili program dogodkov, povedala Olga Mravlje iz mestnega urada za varstvo okolja, na mariborski občini prireditve skupaj z ostalimi partnerji, povezanimi z vodo, pripravljajo že šesto leto zapored in z njimi osveščajo ter informirajo meščane o pomenu vode kot osnovne življenjske dobrine.

“Količina in moč Drave sta tudi vir električne energije, v preteklosti je po reki potekal tudi transport lesa, žal pa je vse do izgradnje kolektorjev in centralne čistilne naprave v letu 2004 predstavljala tudi transportno pot odpadnih vod. Z vsemi svojimi dejavnostmi Drava predstavlja pomemben vir dohodka in oblikuje življenje v mestu,” je poudarila Mravljetova.

Prav Voda in delovna mesta je sicer tudi geslo letošnjega svetovnega dneva voda, v Mariboru pa bodo dogodki potekali tudi pod sloganom Drava – ohranjena in zdrava. Večino aktivnosti bodo zato namenili obravnavi reke v vseh pogledih in se tako poleg Drave kot napajalnega zaledja posvetiti tudi možnostim vzpostavitve plovne poti, kopalno-rekreacijskih območij in vzpostavitve Lenta kot mestne plaže.

Mariborčani in prebivalci drugih občin, ki so priključeni na Mariborski vodovod, pa se lahko že dolgo pohvalijo tudi z eno najbolj kakovostnih in čistih vod v Sloveniji. Kot je danes povedala predstavnica omenjenega javnega podjetja Sebastjana Klepec, je vsakoletni monitoring tudi za preteklo leto pokazal, da je pitna voda v Mariboru skladna in varna.

“Poraba vode se sicer zmanjšuje, ne vem pa, če je temu tako, ker bi bili Mariborčani bolj varčni, pač pa predvsem po zaslugi dejstva, da je v zadnjem obdobju opazno ugašala industrija. Se pa trudimo ljudi ozavestiti, da je potrebno s pitno vodo ravnati preudarno,” je o tem, ali se zaradi morebitnega bolj pazljivega ravnanja z vodo njena poraba v mestu zmanjšuje, povedala Klepčeva.

tiskovna sv. dan voda

Mariborski vodovod je sicer tudi letos pripravil likovni natečaj za osnovne šole, najboljša dela bodo te dni razstavili v enem od trgovskih centrov, kjer bodo v petek najboljše tudi nagradili. Osrednje dogajanje bo potekalo v soboto, ko bo v organizaciji Potapljaškega društva Maribor, ne le v Mariboru, pač pa tudi na drugih delih Drave potekala mednarodna ekološka akcija.

Hkrati s tem dogodkom bo na Lentu potekalo še nekaj spremljevalnih dogodkov, med drugim bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano predstavil delo mobilnega ekološkega laboratorija, dopoldne pa se bodo udeleženci lahko podali tudi na sprehod in čistilno akcijo od Koblarjevega zaliva do Vodnega stolpa.

Na svetovni dan voda v torek bo pohod potekal tudi na krožni poti “Od pitne do odpadne vode” iz mestnega parka prek Piramide do črpališča Vrbanski plato, kjer bodo predstavniki Mariborskega vodovoda udeležencem predstavili črpališče in vodarno. Popoldne bo na Lentu tudi rekreativna prireditev Zdravo na Dravi, podjetje Aquasystems, ki upravlja s centralno čistilno napravo, pa bo začel z osveščevalno akcijo za mlade Varujmo svojo kapljico vode.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.