20:16, tor, 6. Avg

V Mariboru cepili proti klopom po nižji ceni





Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je minulo soboto ponovno izvedel akcijo ozaveščanja in zaščite pred klopnim meningoencefalitisom, v okviru katere so se prebivalci Maribora in okolice lahko cepili po znižani ceni. Akcija Zdravo v naravo je potekala že peto leto zapored in v šestih urah so cepili skoraj tisoč ljudi.

cepljenje proti KME (4)

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Prenaša se z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena.

“Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi. Cepljenih je približno 12 odstotkov prebivalstva. Zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti klopnemu meningoencefalitisu,” so izpostavili v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Akcija Zdravo v naravo je potekala danes med 7. in 13. uro v pritličju novega prizidka za fiziatrijo osrednje enote zdravstvenega doma v središču Maribora. Kot so sporočili po zaključku, so cepili 967 oseb, od tega 705 odraslih in 262 otrok. To je mnogo več kot lani, ko se je v akciji cepilo skupno 644 oseb.

Cena odmerka cepiva je na ta dan za otroke in odrasle znašala 20 evrov, namesto običajne cene 32 evrov za odrasle in 29 evrov za otroke.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika je bilo pred petimi leti, ko so začeli z akcijo, cepljenih okoli pet odstotkov prebivalcev regije, zdaj pa že 15 odstotkov. “Naš cilj je vsaj 50-odstotna precepljenost prebivalstva oziroma da nihče več ne bi zbolel za klopnim meningoencefalitisom,” je povedal.

Ob tem je izpostavil, da so bolezni izpostavljeni vsi ljudje, saj se okuženi klopi ne nahajajo zgolj v gozdovih ampak tudi na domačih vrtovih. “Upamo, da bomo s popustom na odmerek cepiva omogočili zaščito tudi tistim prebivalcem Maribora in okolice, ki si tega sicer ne bi mogli privoščiti. Seveda pa je namen akcije Zdravo v naravo tudi aktivno ozaveščanje prebivalcev,” je dodal.

Slovenija je eno bolj ogroženih območij za okužbo s klopnim meningoencefalitisom. Poleg baltskih držav se uvršča med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti. Najbolj ogrožena je Gorenjska, visoka pojavnost bolezni pa je tudi na Koroškem ter v osrednjeslovenski in celjski regiji.

Najučinkovitejšo zaščito pred klopnim meningoencefalitisom predstavlja cepljenje. Strokovnjaki ga priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, še posebej pa vsem tistim, ki živijo na endemičnim območjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Za učinkovito zaščito je nujno potrebno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezna raven zaščite.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.