20:32, ned, 28. Jul

V Mariboru jeseni morda osnovna šola montessori





V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru želijo jeseni odpreti osnovno šolo montessori, ki je za zdaj v Sloveniji le v Ljubljani. Zanimanje staršev za vpis otrok v takšno šolo je veliko. Kot je za STA pojasnil strokovni direktor zavoda Ivan Štuhec, so se v decembru odločili, da sprožijo ustrezne postopke.

skofijska gimnazija anton martin slomsek maribor

“S strani staršev, ki imajo svoje otroke v našem montessori vrtcu Hiša otrok, je v zadnjih letih vedno znova vprašanje, kdaj bomo začeli z osnovno šolo,” je povedal Štuhec.

V letošnjem letu je dvajset otrok, ki končujejo vrtec, zanimanje pa je tudi pri prejšnjih generacijah. Nekateri starši so se zaradi tega, ker v Mariboru še ni takšne šole, celo odločili, da otroke po principih montessori pedagogike šolajo doma.

O odprtju osnovne šole so v zavodu, pod okrilje katerega poleg vrtca montessori trenutno spadajo še škofijska gimnazija, dijaški dom ter glasbena in baletna šola, razmišljali že dlje časa. “Vodstvo zavoda je s to odločitvijo odlašalo zaradi negotove situacije ustanovitelja (t.j. nadškofije), zaradi dejstva, da starši v vsakem primeru morajo doplačevati standard in nadstandard v zasebnih šolah, in zaradi kritične mase otrok, ki je potrebna za takšno odločitev,” je pojasnil Štuhec.

Šola ima zagotovljene prostore v pritličju škofijske gimnazije, ki v zadnjih letih beleži manjši vpis. Prav tako imajo ustrezno usposobljen kader, eno od odprtih vprašanj pa je trajanje postopkov za uradno odprtje šole. “Postopki pač trajajo. Interes s strani staršev pa je neformalno takšen, da menimo, da lahko tvegamo tak korak,” ocenjuje Štuhec.

Ker bi bila to zasebna šola, bi morali starši plačevati mesečno okoli 130 evrov na šolarja. Potem ko je ustavno sodišče na začetku meseca odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol, kot ga določa zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, protiustavno, računajo, da bo ta prispevek v prihodnje nekoliko nižji.

“Odločitev ustavnega sodišča je hvalevredna in edina logična. Z njo pa niso rešeni vsi stroški, ki jih ima zasebna osnovna šola. Poleg tega je odprto tudi vprašanje, kaj bo zajemalo 100-odstotno financiranje. To bo dokončno znano, ko bo sprejeta novela zakona in ko bomo lahko podpisali pogodbe. Do takrat pa ostaja vprašaj,” je še dejal Štuhec.

Šolo bodo postavljali v sodelovanju z Montessori inštitutom, ki vodi za zdaj edino takšno šolo v Šentvidu v Ljubljani. Ta deluje od jeseni 2010 in ima v tem šolskem letu vpisanih 64 otrok. Je pa v Sloveniji več montessori vrtcev, ki jih trenutno obiskuje več kot 500 otrok.

V svetu je okoli 8000 šol montessori, največ v ZDA. Ravnajo se po pedagogiki Marie Montessori (1870 – 1952), ki je prvo Hišo otrok odprla leta 1907 v okolici Rima.

Vir: STA
Foto: Zavod Antona Martina Slomška

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.