01:27, sre, 7. Avg

V Mariboru lani skoraj za petino manj kaznivih dejanj





Stanje varnosti na območju Maribora je bilo lani na večini področij boljše kot leta 2014, zagotavlja direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek. Obravnavali so 5.123 kaznivih dejanj, kar je skoraj 17 odstotkov manj kot leto prej. Pohvalijo se lahko tudi z 52-odstotno preiskanostjo, kar je največ v zadnjih letih in višje od povprečja v Sloveniji.

FOTO: www.policija.si
FOTO: www.policija.si

Mariborski policisti so največ kaznivih dejanj, kar 87 odstotkov, še naprej beležili na področju splošne kriminalitete. Za dobro petino manj je bilo kaznivih dejanj zoper premoženje, število vlomov se je s predlanskih 1.034 zmanjšalo na 789, pri čemer so za šest odstotkov povečali tudi njihovo preiskanost. Manj je bilo tudi drznih tatvin in ropov.

Kot je povedal Lorbek, se je za tri odstotke dvignil delež gospodarske kriminalitete, pri čemer je bilo največ poslovnih goljufij, 86 kaznivih dejanj pa so zabeležili tudi s področja kršitev pravic delavcev.

Lani so v Mestni občini Maribor obravnavali tudi 218 kaznivih dejanj in 315 prekrškov s področja prepovedanih drog, kar je po besedah direktorja policijske uprave nekje v vsakoletnem povprečju. Ob tem je bilo obravnavanih še 109 kaznivih dejanj s področja mladoletniške kriminalitete, kar je 30 manj kot leto prej.

Upad prekrškov tudi na področju javnega reda in miru

Na področju javnega reda in miru že več kot šest let beležijo upad števila prekrškov, lani za sedem odstotkov, znotraj tega je upadlo tudi število kršitev iz zakona o varstvu javnega reda in miru, pri katerem sicer obravnavajo največ prekrškov med vsemi.

Nekoliko slabši so po Lorbkovih besedah rezultati le na področju prometne varnosti, kjer se je število huje telesno poškodovanih s 26 povečalo na 39, število lažje poškodovanih pa s 804 na 824. Rahlo se je zmanjšalo število prometnih nesreč, umrli so štirje udeleženci, torej en manj kot leta 2014.

Lorbek priznava, da je na nekatere nižje številke vplivala tudi migrantska problematika v zadnjih treh mesecih lanskega leta, saj je bilo zaradi sodelovanja pri omenjenem reševanju krize v mestu prisotnih nekaj manj policistov. A če podatke primerja z Ljubljano, je štajerska prestolnica varnejša. Ob tem je navedel podatek, da so v Mariboru obravnavali 476 kaznivih dejanj na 10.000 prebivalcev, v Ljubljani pa 1.004 oziroma kar dvakrat več.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.