17:15, čet, 4. Jul

V Mariboru le sprejeli proračun za letošnje leto





Danes se je odvilo drugo branje proračuna Mestne občine Maribor, ki je sicer bilo na dnevnem redu že v začetku aprila, a so svetniki podprli predlog mestnega svetnika Igorja Jurišiča, da ga prestavijo za 14 dni. Svetniki so podali številne pobude, danes so obravnavali in glasovali za več amandmajev in naposled le sprejeli dolgo pričakovani proračun.

“Imamo zelo malo maneverskega prostora”

Mateja Cekič, vodja Urada za finance in proračun MOM je predstavila proračun in povedala: “V prvem branju proračuna za leto 2023 je bilo izpostavljeno, da je proračun prenapihnjen in nerealno načrtovan, da je zadolževanje previsoko, da so prihodki prenapihnjeni glede na realizacijo preteklih let, da pa so po drugi strani skromna sredstva za področje mladine, kulture, premalo sredstev za socialo, šport in investicijsko vzdrževanje šol in vrtcev.” Proračun po njenih besedah nadaljuje projekte, ki so že v teku, zato imajo izredno malo maneverskega prostora.

Pojasnila je, da so znižali sredstva na proračunski postavki Mariborska knjižnica za 3 milijone evrov. “Na prihodkovni strani se za enak znesek znižujejo državni transferji za investicije.” Med drugim so zvišali sredstva za kulturno in mladino za 296.000 evrov, za socialo 109.740 evrov, za investicijsko vzdrževanje šole OŠ Prežihov Voranc 231.874 evrov, za preplastitev oz. nadaljevanje ceste Vrablov mlin v smeri Žavcarjev vrh 50.000, prav tako 50.000 za ureditev pločnikov in šolskih poti.

Cekičeva je pojasnila, da so prejeli kar nekaj amandmajev,  le te je povzela in povedala, katere je župan povzel v svojem amandmaju, in katerih niso mogli upoštevati in zakaj ne.

Saša Arsenovič je dejal, da so upoštevali vse, kar je bilo mogoče, zato, da bi končno sprostili mestni krč. Letošnji občinski proračun je visok 190,9 milijona evrov, kar je za okoli 1,7 milijona evrov manj kot v prvi obravnavi.

Ko je prišel do besede, je Franc Kangler (SDS) je povedal: “Občina rabi proračun, ampak, da se proračun sprejme takšen, kot si ga svetniki želimo. Glede na to, da vam ne paše, če kdo misli drugače kot vi, vam sporočam, da bomo vaše amandmaje, ki ste jih stoprocentno povzeli po naših, podprli, vaših ne bomo. Težko je podpreti proračun, kjer so takšne podražitve, ki smo jih prejšnji mesec umaknili, zajete. Tisti, ki boste danes glasovali za proračun, hipotetično glasujete tudi za vse podražitve, ki jih je takrat župan predlagal.”

Alenka Iskra (SD) je dejala, da je sprejetje proračuna odgovorno dejanje. Lidija Divjak Mirnik (LPR) pa je povedala, da v njihovi listi v proračun ne verjamejo in menijo, da bo kmalu na mizi rebalans proračuna. Svetniki in mestna uprava so si vzeli premor pred nadaljevanjem seje. Po slabi uri so s sejo nadaljevali, obravnavali in glasovali so za vsak amandma posebej.

Člani Gibanja Svoboda so se vzdržali

Franc Kangler – SDS  je pred glasovanjem o proračunu obrazložil svoj glas: “Glede na to, da je bilo kar nekaj amandmajev, ki smo jih mi predlagali in sredstva delijo na podeželje, Bresternico, Kamnico, tudi Malečnik. Župan je upošteval tudi Limbuš. Sporočam da ne bomo nasprotovali sprejetju proračuna.”

“S tem, ko bomo podprli proračun, to še ne pomeni, da bomo podprli podražitve”

Karin Jurše – Gibanje Svoboda: “Mi se bomo glede proračuna vzdržali, ne bomo nasprotovali.” “S tem, ko bomo podprli proračun, to še ne pomeni, da bomo podprli podražitve na način, kot so bile predlagane,” pa je opomnil Igor Jurišič – Stranka mladih – Zeleni Evrope.

Stojan Auer – LPR je med drugim dejal: “Naše stališče je povzela naša Lidija, po naši oceni ta proračun ni dober, ker je premalo sredstev za potrebe MČ in KS, predvsem pa za vrtce in šole. Zdaj smo te napake na neki način delno oblažili, delno popravili. Seveda pa ostaja grenki priokus, da smo zato potrebovali toliko časa. Proračunu ne bomo nasprotovali.” Omenil je, da župan ni želel slišati predlogov, a se je na koncu izkazalo, da se dogovoriti da.

“Se zahvaljujem vsem za sprejetje proračuna. Upam, da bomo naslednjega sprejeli še v tem letu, da ne bo krča januarja, februarja, tudi drugo leto,” je dejal mariborski župan.

Umaknjeno gradivo o proračunu za prihodnje leto

Na seji je danes mariborski župan Saša Arsenovič uvodoma povedal, da je na podlagi dogovora na koordinaciji svetniških skupin, umaknil gradivo o proračunu za prihodnje leto z obvezo, da se tega lotijo v mesecu juniju. Obravnavali so tudi zaključni račun za preteklo leto in ga sprejeli.

Mestni svet je danes sprejel še ugotovitveni sklep, s katerim bodo znova opozorili vlado na problem podfinanciranosti Mestne občine Maribor ter pozvali k spremembi zakona o financiranju občin. 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.