22:39, sre, 24. Apr

V Mariboru meddržavno tekmovanje v izdelavi električnih koles





Laboratorij za energetiko na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je danes že tretjič zapored pripravil meddržavno študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Letos so se študentskim ekipam z domačih in tujih fakultet pridružile še ekipe dijakov iz srednjih tehniških šol.

Meddržavno študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles v okviru mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika - Power engineering. Vir: STA
Meddržavno študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles v okviru mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika – Power engineering.
Vir: STA

Osnovni namen tekmovanja je po besedah koordinatorke tekmovanja Katarine Dežan spodbuditi zanimanje mladih za tehniko, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa in okrepiti ozaveščenost o učinkoviti rabi energije v prometnem sektorju. Dogodek sicer poteka v sklopu mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika, ki se v Mariboru začenja v torek.

Tekmovalna kolesa so razdeljena v dve kategoriji, in sicer cestno A-kategorijo in odprto B-kategorijo, tekmujejo pa v treh disciplinah. V dopoldanskih urah sta potekali tekmovanji v premagovanju razdalje in naklona na Hipodromu Kamnica ter tekmovanje v premagovanju naklona, kjer se preverja moč motorja, na cesti za tremi ribniki.

Popoldne se bo tekmovanje preselilo na zgornje parkirišče trgovskega centra Europark, kjer bosta potekali spretnostna vožnja po poligonu in ekshibicijska hitrostna tekma. V sklopu te tekmovalne discipline bo potekal še dogodek E-mobilnosti, na katerem bodo študentski dosežki javno predstavljeni, hkrati pa bodo predstavljene že uveljavljene dobre prakse s področja energetike in trajnostne mobilnosti.

Za obiskovalce prireditve bodo organizatorji predstavili tudi pregled trga ultra lahkih električnih vozil, omogočili pa jim bodo tudi testne vožnje z demonstracijskimi električnimi vozili.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.