20:34, sob, 27. Jul

V Mariboru o možnostih večje energetske učinkovitosti podjetij





V Mariboru danes poteka zaključna konferenca projekta Bioregio, namenjenega energetski učinkovitosti in konkurenčnosti podjetij. Na njej podjetjem in institucijam predstavljajo, kako do informacij o ukrepih za energetsko učinkovitost in uvajanje obnovljivih virov energije ter na kakšen način lahko ti ukrepi vplivajo na večjo konkurenčnost.

unnamed

Energetska agencija za Podravje in Ekonomski inštitut Maribor v okviru skupnega projekta udeležencem predstavljata tudi možnosti financiranja tovrstnih investicij, predvsem načine, ki od investitorjev ne zahtevajo lastnih sredstev. Gre za energetsko pogodbeništvo, ki ga številna podjetja v Sloveniji in tujini že koristno uporabljajo.

Kot je povedala direktorica Ekonomskega inštituta Maribor Viljenka Godina, želijo s projektom pomagati podjetjem pri pridobivanju tovrstnih informacij, zato je bil osrednji del naloge prav izbor nasvetov s področja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije, ki so jih strnili v spletno platformo. Na njej lahko zainteresirani najdejo s tem povezano zakonodajo, spodbude, ki so na voljo, in odgovore o tem, kam se obrniti po dodatno pomoč.

Po besedah direktorice podravske energetske agencije Vlaste Krmelj, želijo podjetja tudi na ta način prepričati v to, da je energetska učinkovitost tisto, kar danes prinaša veliko. “Poskušamo jih naučiti, kako lahko sami najdejo svoje skrite vire in možnosti za varčevanje z energijo, kako lahko to vpliva na njihovo celovito poslovanje in kako lahko z dobrim energetskim upravljanjem izboljšajo kakovost izdelkov,” je dejal Krmeljeva.

Izkušnje iz sveta po njenem kažejo, da podjetja, ki razmišljajo energetsko osveščeno, delujejo bolje, vidijo dlje v prihodnost in imajo drugačen strateški pristop. Z razmišljanjem o tem, kje in koliko energije potrebujejo ter koliko ta stane, se začnejo včasih primerjati s podobnimi podjetji, kar je lahko prvi korak v smeri izboljševanja njihovega poslovanja.

Po zadnjih podatkih Mednarodne energetske agencije so se v zadnjih dveh letih investicije v energetsko učinkovitost na globalni ravni zelo povečale in so leta 2013 dosegle že 300 milijard dolarjev ter so presegle finančna vlaganja, ki so bila istega leta namenjena pridobivanju energije iz fosilnih virov. Ta podatek je zelo pomemben, saj pomeni, da je varčevanje z energijo še okrepilo svoj pomen.

V Sloveniji gre vse skupaj nekoliko bolj počasi, a poslovno uspešna podjetja običajno tudi veliko vladajo v področje energetske učinkovitosti.

“Tudi v regiji opažamo, da je tovrstno investiranje zelo odvisno od poslovnega rezultata podjetja. Običajno tista, ki so že sicer uspešna, razumejo tudi vlaganja v energetsko učinkovitost. Velika večina pa je v ekonomski krizi svoje sile usmerila v druge stvari in nekoliko pozabila, da lahko del svojega prodora dosežejo tudi z vlaganji v zelene tehnologije,” je dejala Krmeljeva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.