14:48, pet, 29. Mar

V Mariboru o raziskovanju in izobraževanju v zdravstveni negi





Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru danes prireja mednarodno znanstveno konferenco o raziskovanju in izobraževanju v zdravstveni negi. V središču razprav in predavanj teoretikov in raziskovalcev bo spiritualna obravnava bolnika in definicija zdravstvene nege kot discipline.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Medicinske sestre želijo zagotavljati bolnikom celostno obravnavo, katere pomemben del predstavlja tudi spiritualni vidik,” so pojasnili na fakulteti, ki je lani praznovala 25 let delovanja.

Vsi prispevki na konferenci, ki jo na fakulteti prirejajo že vrsto let, se nanašajo na aktualna in kompleksna področja zdravstvene nege in zdravstva, kjer medicinske sestre potrebujejo na znanstvenih dokazih utemeljeno znanje za razvoj izobraževanja in prakse. Skupno bodo predstavili 36 prispevkov iz aktualnih znanstvenoraziskovalnih projektov za učinkovito, varno, humano in k pacientu ter družini usmerjeno zdravstveno obravnavo.

Konferenca poteka na sedežu fakultete in vključuje prispevke ter predavanja domačih in tujih strokovnjakov ter študentov s področja zdravstvenih ved. Med predavatelji so gostje z univerz, s katerimi fakulteta uspešno sodeluje na znanstvenoraziskovalnem in izobraževalnem področju, med drugim univerze v Edinburghu, Bostonu, Lublinu in Hangzhouju.

Namen dogodka je namreč poleg predstavitve najnovejših strokovnih dogajanj v zdravstveni negi in zdravstvu v slovenskem in mednarodnem prostoru tudi mednarodno povezovanje.

Mednarodno sodelovanje, povezovanje, izmenjava izkušenj, znanja in aktualnih znanstvenoraziskovalnih dokazov za aplikacijo v prakso in izobraževanje so ena izmed temeljnih nalog fakultete ter odlična priložnost za razpravo udeležencev konference o možnostih oblikovanja skupnih raziskovalnih projektov,” so pojasnili na fakulteti.

Dekanica fakultete Majda Pajnkihar je bila lani kot ena od 20 tujcev iz vsega sveta sprejeta v ameriško Akademijo zdravstvene nege, ki je vodilna organizacija zdravstvene nege v ZDA in z 2500 člani ena največjih na svetu. Pred dnevi pa je postala tudi gostujoča profesorica na Šoli za zdravstvene vede Inštituta za tehnologijo Waterford na Irskem.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.