09:23, pet, 29. Mar

V Mariboru obeležili sto let distribucije električne energije





Družba Elektro Maribor je s slovesnostjo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor obeležila sto let distribucije električne energije izmenične napetosti v štajerski prestolnici. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Borut Pahor, ob tem pa so predstavili priložnostno znamko in prispevek podjetja pri posodobitvi gledališke razsvetljave.

Foto: pixabye.com

 

Elektrifikacija se je na Slovenskem že leta 1883 začela prav v Mariboru, a je napeljava v parnem mlinu Karla Scherbauma na Grajskem trgu temeljila še na enosmerni napetosti. Vse do leta 1914 je bil razvoj prepuščen pobudam mariborskega gospodarstva, takrat pa je mestni svet sklenil pogodbo s Štajersko električno družbo iz Gradca, saj se je mestna oblast odločila zgraditi napeljavo in začela skrbela za prodajo. Kmalu zatem so ustanovili Mestno elektriško podjetje, ki je predhodnik podjetja in skupine Elektro Maribor.

Sloveniji trajnostni razvoj pisan na kožo

Kot je povedal Pahor, je električna energija danes eden temeljev sodobnega načina življenja, ki bo zaznamoval tudi 21. stoletje, tako kot je tudi v prejšnjem v veliki meri usmerjala razvoj družbe. Poraba elektrike bo po njegovem v prihodnosti zagotovo še naraščala, predvsem v smeri trajnostnega razvoja.”Če je kateri državi trajnostni razvoj pisan na kožo, je to zagotovo Slovenija. Živimo v krasnem okolju, ki smo ga začeli dovolj zgodaj tudi ohranjati,” je med drugim poudaril predsednik in dodal, da se je Slovenija, tako kot preostali svet, znašla v prehodnem obdobju vstopa v nizkoogljično družbo, prav od uspehov sedanje generacije pa bo v veliki meri odvisna dobrobit nekaj naslednjih. Pahor se je ob tem za požrtvovalno delo ter zagotavljanje nemotene oskrbe, tudi v času vremenskih ujm in aktualne pandemije, zahvalil okoli 3000 zaposlenim v slovenski elektroditribuciji in hkrati napovedal, da jim bo konec oktobra podelil jabolko navdiha. Pomen preteklega dogajanja je poudaril tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ki je ob tem dodal, da si tudi danes, potem ko je mesto precej dolgo spalo, želijo ustvariti čim bolj samozadostno in tudi energijsko neodvisno okolje, saj bodo le tako lahko v mesto in regijo privabili gospodarstvo ter s tem povečevali število prebivalcev.

Elektrika pomemben razvojni vektor tudi v 21. stoletju.

Začetek elektrodistribucije po besedah prvega moža Elektra Maribor Borisa Soviča predstavlja pomemben tehnološki preboj in podlago za vzpon gospodarstva in blaginjo prebivalstva. Občani, podjetniki in mestni veljaki so namreč s tem začeli drzno in napredno razmišljati o življenju in razvoju mesta in regije. Distribucija je mestu in pokrajini omogočila razvoj javne razsvetljave, oskrbo stavb z električno energijo za vsakodnevne namene, v delavnicah in obratih pa uporabo električne energije kot primarni proizvodni vir, je dejal Sovič. Ob tem je tudi sam poudaril, da je elektrika kot ena najžlahtnejših oblik energije pomemben razvojni vektor tudi v 21. stoletju. V novi dobi elektrifikacije, decentralizacije in digitalizacije namreč predstavlja infrastrukturo trajnostnega razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo.

Izdali novo priložnostno znamko

Skupina Elektro Maribor ima 885 zaposlenih, samo lani je v skladu s potrebami uporabnikov izvedla za 33 milijonov evrov investicijskih vlaganj in ustvarila 16 milijonov evrov dobička. Gre za drugo največjo družbo za distribucijo električne energije v Sloveniji in peto največjo slovensko energetsko družba po dodani vrednosti. Z električno energijo oskrbuje skoraj četrtino slovenskega prebivalstva na območju severovzhodnega dela države. Ob obletnici je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko, na kateri je upodobljen daljnovod iz Hidroelektrarne Fala, tedaj največje elektrarne v tem delu Evrope. Na znamki je ena prvih tedanjih transformatorskih postaj, ki obnovljena še danes oskrbuje uporabnike z električno energijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.