08:28, pon, 29. Jul

V Mariboru obnavljajo od žleda poškodovana drevesa





Ministrstvo za kulturo je mariborski občini dodelilo 127.000 evrov namenskega evropskega denarja, ki jih bo ta porabila za sanacijo posledic žledoloma iz leta 2014. Javno podjetje Snaga je zato z današnjim dnem kot pristojni koncesionar za vzdrževanje parkov in trgov na območju Maribora že začelo z odpravo posledic omenjene elementarne nesreče.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, je sanacijski program v sodelovanju s strokovnimi službami izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine in zajema odstranitev dotrajanih dreves, ki jih bodo nadomestili z novimi.

Ob tem bodo v okviru sanacije obrezali tista drevesa, ki niso bila tako kritično poškodovana in jih še niso obravnavali ob urgentni odpravi posledic žledu februarja 2014, za katere je občina že porabila sredstva iz proračunske rezerve. Takrat so namreč zagotovili nemoteno varno prehodnost javnih površin.

V sklopu sanacije so sicer upoštevali tudi grmovnice, ki jih bodo ustrezno obrezali, prav tako pa bodo nekatere nadomestili z novimi. Skupaj bodo na območju parkov in trgov, ki so zavarovani kot spomenik oblikovne narave, v okviru sanacije posadili 81 novih dreves ter štiri grmovnice, dela pa bodo končali predvidoma do 20. maja.

Ob tem na mariborski občini obiskovalce parkov in trgov, kjer bodo izvajali dela, pozivajo k strpnosti ter upoštevanju varnosti v izogib delovnim nesrečam, saj gre za nevarne posege ter dela na višini. Pri vseh posegih bo zagotovljen strokovni nadzor, so še dodali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.