01:07, pet, 29. Mar

V Mariboru odpirajo prenovljeni Kulturni inkubator





Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in Mestna občina Maribor danes ob 18.18 odpirata novi Kulturni inkubator na Koroški cesti 18, ki z razširjenimi prostori prinaša razsežnejše interdisciplinarne, digitalne in medgeneracijske vsebine. V njem bodo razstave, delavnice in druge dejavnosti na stičišču umetnosti, znanosti in tehnologije.

Novi Kulturni inkubator je po navedbah MKC Maribor prostor raznolikih praks ter stičišče povezovanja umetnosti, znanosti, tehnologije in družbe.

“Je center, ki participatorno – v sklopu participatornega proračuna in v strokovnem sodelovanju z najširšim krogom zainteresiranih – razvija program centra za predstavitev umetnosti, znanosti, oblikovanja in ustvarjanja ter drugačnih načinov izobraževanja v povezavi z novimi tehnologijami, podprtega s strani kohezijskih projektov in nevladniških ter javnih programov,” so sporočili.

Med drugim bodo v Kulturnem inkubatorju izvajali brezplačne delavnice za učenje otrok programiranja in robotike. Prav tako bo po napovedih v juniju izdan razpis za uporabo galerijskega prostora.

V prostorih Kulturnega inkubatorja bo med 23. majem in 27. junijem delovala projektna pisarna participativnega proračuna Mestne občine Maribor, v katero bodo lahko občani in občanke zahajali po informacije in pomoč glede participativnega proračuna.

Ob odprtju bodo postavili na ogled pregledno razstavo ROBObum, na kateri bodo predstavili robotsko tekmovanje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Osnovni namen tega tekmovanja je popularizacija robotike, mehatronike, avtomatike in tehnike ter spodbujanje inovativnosti med mladimi.

V Studiu 1 se bo odvijalo dogajanje Kreativnega studia OS, ki se je razvil iz sodelovanja platforme konS in društva Nagib. Deloval naj bi kot prostor igre in eksperimenta, ustvarjanja in izobraževanja.

Svoj prostor sta v Kulturnem inkubatorju našla tudi produkcijsko-izobraževalna enota za zapisovanje glasbe in drugih zvokov na gramofonske plošče Vinyl fabrika ter Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU), ki poteka od leta 1994.

V kleti bosta razstavljena umetniška projekta avtorjev Stelarca in Stefana Doepnerja. V Hodniku predstavljajo delovanje mariborskega Laboratorija za robotiko in urbano transformacijo znotraj platforme konS, na dvorišču pa v sodelovanju z okoliškimi prebivalci nastaja skupnostni vrt.

V Podhodu so študenti medijskih komunikacij FERI že februarja v sodelovanju s Fundacijo Sonda, MKC Maribor in platformo konS pristopili k izvedbi vizualne revitalizacije prostora. Transformirali so ga v poligon zaznavanja, ki vabi čutila k spoznavanju različnih reliefov, globin, zvokov in struktur.

Cilj vseh sodelujočih je povezovanje in vzpostavljanje odprtega prostora za raziskovalno delo in izobraževanje ter sodelovanje različnih generacij, s tem pa prepletanje znanj in disciplin skozi vzpostavljanje in nadgrajevanje kulture, logike in aplikabilnosti umetniškega razmišljanja. Skozi to prizmo se ustvarja podporno okolje za iskanje ustvarjalnih inovacij, izpostavljajo v MKC Maribor.

Kulturni inkubator se z obnovo širi na sosednje prostore, kjer je v zadnjih letih delovala Galerija K18. Kot so za STA pojasnili v MKC Maribor, so ti prostori v preteklosti že bili pod njihovim okriljem, leta 2010 pa so jih odstopili nekdanjim uporabnikom Kulturnega centra Pekarna. Te pogodbe so se medtem iztekle, zato so prostore zdaj znova prevzeli, jih temeljito prenovili in namestili vanje razširjene vsebine Kulturnega inkubatorja.

Galerija K18 je delovala kot razstavni prostor nevladnega zavoda Pekarna Magdalenske mreže. Njemu je zdaj ponudil zatočišče Vetrinjski dvor, ki deluje v okviru Narodnega doma Maribor.

vir:sta, foto: Kulturni inkubator

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.