08:52, sob, 20. Apr

V Mariboru odprli evropsko stičišče za digitalno preobrazbo Slovenije





V Mariboru so danes odprli evropsko stičišče za digitalno preobrazbo Slovenije (EDIH DIGI-SI), namenjeno zagotavljanju podpore podjetjem, organizacijam in javnim ustanovam pri digitalizaciji. “Digitalna preobrazba je ključni spodbujevalec razvoja,” je ob tej priložnosti dejala pristojna ministrica Emilija Stojmenova Duh.

“Digitalno inovacijsko stičišče je podporno okolje, ki bo pomagalo tako podjetjem kot javni upravi, da se digitalna transformacija čim prej in čim lažje izpelje v praksi. Na eni strani bodo imeli podjetja, javni uslužbenci in ostale organizacije priložnost, da lahko razvijajo nove tehnologije oziroma da lahko najprej preizkusijo te tehnologije, preden gredo dejansko v investicije. Po drugi strani jim bo stičišče pomagalo pri iskanju vlagateljev oziroma investicij, in nenazadnje tudi pri usposabljanjih,” je pojasnila ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo.

S čim se bo digitalno inovacijsko stičišče ukvarjalo?

Partnerstvo sedmih izkušenih organizacij v konzorciju EDIH DIGI-SI bo po napovedih zagotavljalo podporo podjetjem, organizacijam in javnim ustanovam skozi celotno vrednostno verigo digitalizacije na štirih temeljnih področjih: agroživilstvu, zdravstvu, proizvodnji in turizmu.

“Digitalno inovacijsko stičišče se bo ukvarjalo predvsem z naprednimi digitalnimi kompetencami. Govorimo o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, internetu stvari in tako naprej,” je povedala ministrica.

EDIH DIGI-SI naj bi 700 podjetjem omogočil podporo na področju digitalizacije v vrednosti 3,3 milijona evrov.

Koordinator Univerza v Mariboru ter partnerji Institut Jožef Stefan, ARCTUR, DIGITECH-SI-EAST, Tehnološki park Ljubljana, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in DIH AGRIFOOD, ki ga upravlja ITC – Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota, so sestavili splet storitev, potrebnih za celovito digitalizacijo delovanja, ki vključuje načrtovanje, svetovanja, treninge, opremo za testiranje, laboratorije in kompetence vrhunskih strokovnjakov.

Del ministrstva bo deloval v Mariboru

Prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Dean Korošak vidi EDIH DIGI-SI kot “enega od pospeškov, ki bo univerzo resnično povezal z okoljem”.

Na gospodarskem področju se bodo osredotočali na mikro, mala in srednje velika podjetja. “Naše digitalno stičišče je namenjeno temu, da jim pomaga pri prvih korakih, da začnejo digitalno preobrazbo,” je pojasnil vodja konzorcija Muhamed Turkanović.

Stičišče bo po njegovih besedah delovalo v fizični obliki kot vstopna točka na različnih lokacijah po Sloveniji, kjer se bodo podjetja lahko oglasila po pomoč, na voljo pa bodo tudi virtualni agenti na spletni strani in brezplačni telefonski številki.

To stičišče je eno od skupno dveh v Sloveniji, ki ju v polovičnem delu financira Evropska komisija. Vanj je vključenih sedem obstoječih digitalnih središč, ki so že izvajali te aktivnosti, vključili pa bodo tudi podjetja, ki te rešitve že ponujajo na trgu. Drugo takšno stičišče je v Novem mestu, je pojasnil Turkanović.

Ker ministrica Emilija Stojmenova Duh sama prihaja iz Maribora, je vesela, da je stičišče v tem mestu. “Nenazadnje bo tudi del našega ministrstva deloval v Mariboru,” je povedala. Po njenih besedah bo v tem mestu nov, posredniški organ za digitalno preobrazbo, ki naj bi prinesel okoli 50 delovnih mest.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.