03:40, čet, 25. Apr

V Mariboru in okolici pijemo neoporečno pitno vodo





Ob Svetovnem dnevu voda bodo tudi v Mariboru organizatorji izvedli številne aktivnosti s katerimi bodo ozavestili o pomembnosti in kakovosti neoporečne pitne vode.

Slika je simbolična

Skupščina Združenih narodov je svetovni dan voda leta 1992 določila 22.marec. Njihov namen je opozarjati, kakšen pomen ima voda za življenje, da ni dostopna vsem ljudjem in kako jo moramo ohranjati. V svetu je predvsem pomebno, da se ohranjajo mokrišča,ohranjanje poplavnih ravnic in rokavov predvsem pa zmanjšanje rabe vode. O tem so danes na konferenci v Mariboru predstavila različina podjetja,ki se zavzemajo za ohranjanje kakovosti in količino pitne vode. Mariborski vodovod, ki oskrbuje 16 občin severovzhodnega dela Slovenije in velja za največji takšen sistem v državi, je lani načrpal 13,7 milijona kubičnih metrov vode.

novonarska konferenca svetovni dan voda 2018 (2)

Letošnji koncept Svetovnega dneva voda je “Voda za naravo/Narava za vodo”. Mariborski župan Andrej Fištravec je ob tem poudaril kako pomembna je čista in neonesnažena voda, ter ob tem še opozoril, da je treba podpirati predvsem pridelano ekološko hrano, saj, da je tudi to pomembno za ohranjanje kakovostne in neoporečne vode.
Direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač pa je dejal, da ni bil “odrejen noben ukrep prekuhavanja ali drugih omejitev rabe vode, zato lahko glede na poročila nacionalnega laboratorija rečemo, da je voda primerna, zdrava in varna za uporabo.”
Med drugim bodo v sodelovanju z osnovnimi šolami naredili izbor najboljših fotografij s področja vode in narave, kar je tudi rdeča nit letošnjega svetovnega dneva voda. V četrtek na Vrbanskem platoju za vse občane pripravljajo dan odprtih vrat, na nekaj lokacijah bodo v sodelovanju z uradom za varstvo okolja posadili nova drevesa.
Tudi o čiščenju odpadnih voda in odgovornosti do okolja pa je spregovoril direktor Aquasystemsa Leon Lozar, ki je povedal,da je voda v Mariboru odlično urejena, poudaril pa je tudi, s tem ko pazimo na naravo vračamo življenje vodi.
To soboto, 24. marca Mariborski vodovod prireja aktivnosti ob Svetovnem dnevu voda v Europarku, od 10. do 13. ure. Na Dravi pa bo potekala 25. ekološka akcija “Drava ni nam vseeno”, ki jo prirejajo člani Potapljaškega društva Maribor.

Podroben program aktivnosti “Svetovni dan voda 2018” si lahko ogledate tukaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.