11:22, sob, 31. Avg

V Mariboru po lanskem rekordnem obisku zaradi Ofema letos spet zmerna rast nočitev





Potem ko so mariborski turistični delavci lansko poletje beležili rekorden obisk in nočitev, predvsem po zaslugi športnega festivala mladih Ofem, so se letos vrnili v ustaljene tirnice zmerne rasti števila gostov. Kot so za STA povedali na tamkajšnjem zavodu za turizem, v poletnih mesecih beležijo šestodstotno rast prihodov in nočitev.

V štajerski prestolnici so lani našteli 544.859 nočitev, kar je za skoraj četrtino več kot leto prej, rekordno statistiko pa gre pripisati predvsem največjemu športnemu festivalu, ki so ga doslej gostili, pa tudi nazivoma naj evropske kulinarične destinacije in TOP 3 evropske destinacije.

V letošnjih poletnih mesecih, če izvzamejo lanske nočitve in prihode po zaslugi Ofema, beležijo šestodstotno rast turističnih prihodov v primerjavi z letom prej, teh je bilo okoli 102.800, in primerljivo število nočitev, ki so jih našteli okoli 172.500. Okoli 45 odstotkov vseh prenočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, Poljske, Slovenije, Češke in Italije, pri čemer domači gostje predstavljajo le osem odstotkov, vse ostale so ustvarili tujci.

O Ofemu smo pred dnevi govorili tudi z direktorico Natašo Ritonija.


Kot je za STA povedala predstavnica mestnega zavoda za turizem Monika Jurišič Hlevnjak, je njihov Turistično informacijski center (Tic) v juniju, juliju in avgustu obiskalo okoli 14.000 gostov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, od tega kar 91 odstotkov tujih, večinoma iz Italije, Španije, Francije, Nemčije in Avstrije.

“Gostje najpogosteje sprašujejo po znamenitostih v mestu in okolici, spominkih, kulinariki, vinskih cestah, aktivnostih, kot so izposoja koles, kolesarjenje, pohodništvo in kopališča, javnem prometu ter destinacijah v bližnji okolici in po Sloveniji,” je dejala Jurišič Hlevnjak.

Hiša Najstarejše trte je sicer od začetka julija v prenovi, njena ponudba pa je na voljo na nadomestni lokaciji v bližnji Kulturni četrti Minoriti. Junija so sicer na osrednji lokaciji zabeležili kar 77 odstotkov več gostov kot leto prej, medtem ko je obisk na nadomestni lokaciji v juliju in avgustu razumljivo upadel, in sicer za okoli 30 odstotkov.

V jesen v Mariboru vstopajo z nekaterimi odmevnimi prireditvami, kot sta nedeljski mednarodni Red Bull Flugtag na prenovljenem Lentu in Balet pod zvezdami prihodnji petek na Glavnem trgu. Septembrska vrhunca bosta sta še klasični Festival Maribor in gastronomski Festival najstarejše trte.

Na Zavodu za turizem Maribor zato pričakujejo, da se bo trend primerljivih rezultatov obiska ali umirjene rasti nadaljeval, septembra pa pričakujejo okoli 43.000 prenočitev in 25.000 turističnih prihodov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.