20:47, pet, 19. Apr

V Mariboru preizkušajo hibridni avtobus





V mariborskem mestnem potniškem prometu bo od danes naprej začelo voziti sodobno vozilo, hibridni avtobus proizvajalca Ivedo. Novo vozilo, ki ga poganja električni motor, je MO Maribor dala na razpolago družba Dualis. Testiranje tega avtobusa, prilagojenega za mestne vožnje, bo predvidoma trajalo tri tedne.

Eden ključnih ciljev Mestne občine Maribor in javnega podjetja Marprom na področju mestnega potniškega prometa je posodobitev voznega parka z okolju in potnikom prijaznimi avtobusi. Prav takšen je tudi hibridni avtobus znamke Iveco Urbanway, ki ga je Marprom dobil v testno uporabo od podjetja Dualis.

Vozilo je dolgo 12 metrov in sprejme do 72 potnikov, ima pa tudi prilagojen prostor za invalide. Avtobus poganja električni motor, dizelski motor pa služi izključno za proizvodnjo električne energije. Glavne prednosti so tako zelo nizke emisije, prihranek pri gorivu in tih pogonski motor.

Vozil bo na progi številka 7

Hibridni avtobus potnikom omogoča lahek vstop in izstop, saj je po celotni dolžini nizkopoden. Od danes naprej pa bodo ga uporabljali potniki, ki se vozijo na progi številka 7 (Kamnica). Sicer bo avtobus v naslednjih treh tednih krožil tudi na drugih linijah v Mariboru, bodo pa v Marpromu opravili tudi testiranje in čim natančnejšo primerjavo hibridnega vozila z ostalimi avtobusi emisijskega razreda euro 6. “Želimo namreč ugotoviti kakšne so prednosti in in slabosti glede tehnologij, stroškov upravljanja itd,” pravijo na Marpromu.

bus hibrid2

»Naš vozni park sedaj sestavljajo avtobusi na dizelski pogon in stisnjen zemeljski plin, nimamo pa nobenega hibridnega vozila. Ker gre za specifičen avtobus glede načina vožnje, so se štirje naši vozniki udeležili usposabljanja, da ga bodo lahko varno upravljali,« je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič. Ob tem je spomnil, da se je z lanskim nakupom novih mestnih avtobusov starost voznega parka mestnega potniškega prometa znižala na 7 let. “Letos in v naslednjih letih pa pričakujemo njegovo nadaljnje posodabljanje s ciljem zagotavljanja okolju in potnikom prijaznega, varnega in stroškovno učinkovitega linijskega prometa,” je dodal Majhenič.

V Mariboru kmalu novi avtobusi

Že v kratkem bo v Maribor prispelo še 5 novih mestnih avtobusov Iveco z dizelskim motorjem standarda euro 6, ki jih kupuje Mestna občina Maribor (MOM). Ta pa je bila nedavno izbrana tudi za partnerico v evropskem projektu ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities), katerega namen je izmenjava dobrih praks z evropskimi mesti, ki že imajo razvit elektrificiran javni potniški promet. Na podlagi te izmenjave bo mesto Maribor izdelalo strokovno študijo, ki bo opredelila kriterije za izbor najbolj optimalnega koncepta nabave električnih avtobusov v naslednjih proračunskih letih.

tiskovna hibrid bus

»K posodabljanju voznega parka mestnega potniškega prometa z električnimi avtobusi smo se zavezali tudi v že sprejeti Celostni prometni strategiji. V sklopu projekta ELIPTIC bomo analizirali 23 konceptov iz 11-ih evropskih mest, ki imajo trenutno najbolje razvite sisteme elektrifikacije mestnega prometa. Med njimi so tudi Barcelona, Bruselj in London,« je povedal župan MOM Andrej Fištravec. Kot je dodal, pa je eden od pomembnih korakov na poti iskanja ekonomsko, ekološko in tehnično najprimernejše variante za nabavo mestnih avtobusov tudi testiranje omenjenega hibridnega vozila Iveco na 100-odstotni električni pogon.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.