18:35, ned, 28. Jul

V Mariboru prva pot po Parku spominov





Ob 30. obletnici pokopališča Dobrava se s postavitvijo Parka spominov prehaja od začetne zasnove h konkretnim vsebinam tega projekta, ki so ga zasnovali že leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture. Park spominov simbolno povezuje vsa vojna grobišča na mariborskem območju. S svojo zasnovo, postavitvijo, zgodbami in obeležji te poti povezujejo preteklost, sedanjost in prihodnost miru.

Pot po Parku spominov (5)

Danes so tako uradno oblikovali prostor, kjer zgodbe brez delitev in vrednostnih sodb presegajo zgodovinska in ideološka nasprotja. S tem so ustvarili unikatno območje kulturne dediščine.

Direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, Lidija Pliberšek je dejala, da na ta način želijo slehernemu človeku, ki je bil žrtev vojn, omogočiti dostojanstven osebni spomin. Hkrati pa s tem gradijo kolektivni spomin narodov, katerih pripadniki so končali svojo pot na območju Slovenije.

Slovesnosti se je udeležil tudi župan mestne občine Maribor, Andrej Fištravec, ki je povedal, da je pomembno, da se naša kulturna dediščina razvija in da je pravilno, da se spominjamo svojega naroda tako v najlepših kot tistih slabših časih. S tem pokažemo, da nam ni vseeno za zgodovino in za nadaljnji razvoj.

Pokopališče Dobrava je obiskal tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki se je udeležil svečanosti in skupaj z direktorico odgrnil tablo ob poti v Parku spominov. Ob tem je dejal, da je počaščen, da je lahko prisoten ob 30. obletnici in čestital članom ter direktorici Lidiji Pliberšek za odlično ter uspešno delovanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.