08:03, pet, 19. Apr

V Mariboru s SVIT-om v boj proti vse pogostejšemu raku





Z marcem smo vstopili v mesec boja proti raku. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor letos izpostavljajo preventivni program SVIT, s katerim odkrivajo raka na debelem črevesu in danki. Ta velja za drugo najpogostejšo obliko rakavih obolenj v Sloveniji. Ne izbira spola, vi pa lahko izberete pravočasno preventivo.

Ta petek od 10h do 11h bo v avli mariborskega Zdravstvenega doma (v Sodni ulici 13) organizirana kontaktna točka programa SVIT. Svetovalke Zdravstveno vzgojnega centra Maribor, bodo dajale informacije o programu SVIT in postopkih preventive za boj proti raku na debelem črevesu in danki. Število tovrstnih rakavih obolenj se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja je umrljivost za tem rakom še vedno velika, s programom SVIT pa se lahko to prepreči.

Nataša Vidnar.
Nataša Vidnar.

Koordinatorica promocije zdravja in zdravstvene vzgoje Nataša Vidnar, poudarja, da SVIT rešuje življenja. “Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, in sicer vsaki 2 leti. Ko prejmete na dom vabilo, je pametno, da se nanj čim prej odzovete in se vključite v Program Svit ter opravite test, čeprav se morda počutite popolnoma zdravi. Bolezen se namreč lahko dolgo časa razvija zelo potuhnjeno, brez očitnih znakov, zato mnogokrat šele zelo pozno ugotovimo, da je v našem črevesu nekaj narobe. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo. Zato ne odlašajte! Poskrbite za svoje zdravje, odzovite se vabilu v Program Svit in se testirajte,« poziva Vidnarjeva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.