14:16, čet, 25. Apr

V Mariboru se obetajo filmske nedelje, preverite program





Filmske nedelje v Lutkovnem so prvi korak k vnovični vzpostavitvi rednega nekomercialnega filmskega programa v Mariboru.

Potekale bodo ob nedeljskih večerih v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, v letošnjem letu od 28. novembra do 19. decembra ob 19. uri; zadnji večer pa z otroško matinejo tudi ob 17. uri. Na platnu se bodo z digitalnim kino projektorjem, najnovejšo tehnološko pridobitvijo Mestne občine Maribor, predvajali filmi, ki jih mariborsko občinstvo sicer nima priložnosti videti. Mariborska občina namenja v letošnjem letu najvišja sredstva za kinoprograme v zadnjih letih in sicer 52.521 eur za programsko delovanje, Letni kino Minoriti, festivale Docudoc, Enimation, Stop Trik, Fefi in nove Filmske nedelje v Lutkovnem.

Umetniški in avtorski filmi

Vodstvo Mestne občine Maribor si ob novo nastajajoči infrastrukturi vsekakor prizadeva tudi za razvoj vsebin s področja kulture in umetnosti. Na Vojašniškem trgu nastaja novo kulturno središče, ki bo le s tvornim sodelovanjem različnih deležnikov lahko dobilo pravi utrip. Filmske nedelje v Lutkovnem so plod sodelovanja Mestne občine Maribor, Urada za kulturo in mladino MOM, Lutkovnega gledališča Maribor in Konzorcija Film in Mariboru. Projekt tako nastaja v organizaciji Konzorcija Film in Maribor, v katerem so združene nevladne organizacije s področja filma: Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory in Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, koproducent je Lutkovno gledališče Maribor, sofinancira pa ga Mestna občina Maribor.

“S skupnimi močmi v mesto vračamo umetniške in avtorske filme ter na ta način omogočamo ponovni stik z nekomercialnim filmom različnim generacijam. Za otvoritev to nedeljo 28. novembra ob 19. uri pripravljamo praznik izjemno uspešnega kratkega slovenskega filma v sodelovanju s Festivalom slovenskega filma (FSF). V mesto smo premierno povabili nagrajence/-ke letošnje edicije, ki navdušujejo žirije pri nas in po svetu. V šopku kratkih filmov se bomo potopili v preteklost ujetih živalskih primerkov v steklenih vazah, srečali z azilanti, ki tkejo prijateljstva v Ambasadi Rog, podali se bomo na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, spoznali zgodbo sočnega zrezka, preživeli popoldan na nogometnem igrišču z najstniškimi izzivi ter uvideli svet pravil treh prijateljic, virdžin,” so sporočili iz MO Maribor.

Otvoritveni program:

– Sestre (Kukla; igrani, 2021, 23 min; vesna za najboljši kratki igrani film, Grand Prix za najboljši film v Clermont-Ferrandu)
– Steakhouse (Špela Čadež; animirani, 2021, 9 min; vesna za najboljši animirani film, nagrada za najboljšo animacijo v Otavi)
– Babičino seksualno življenje (Urška Djukić, Emilie Pigeard; animirani dokumentarni, 2021, 13 min;? vesna za posebne dosežke, kandidat za Evropsko filmsko nagrado za
kratki film)
– Kazenski strel (Rok Biček; igrani, 2021, 15 min; vesna za posebne dosežke, nominacija za najboljši kratki film v Sarajevu)
– (ne)vidni (Anže Grčar; dokumentarni, 2020, 16 min; vesna za najboljši študijski film)
– Vdor (Matevž Jerman, Niko Novak; eksperimentalni, 2021, 11 min; vesna za najboljši
eksperimentalni film)
– na otvoritvi se nam bosta na pogovoru pridružila režiser filma (ne)vidni Anže Grčar in direktor FSF Bojan Labovič.

Ob sledečih nedeljah se bodo premierno v Mariboru zavrteli še: 5. decembra eden najodmevnejših filmov leta, z dvema oskarjema (za najboljši scenarij in glavno moško vlogo Anthonyja Hopkinsa) nagrajeni Oče; 12. decembra še kako aktualen dokumentarec Delo na zahtevo o spletnih platformah, kot so Wolt, Uber in Amazon; 19. decembra dva izjemna animirana filma – prvič v Sloveniji v Sundancu nagrajeni animirani celovečerec Kriptozoo, za otroke pa češka uspešnica Lihožerci. Vstopnina za posamično projekcijo bo znašala 5 evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.