19:22, čet, 25. Apr

V Mariboru slovesnost ob vrnitvi kontingenta SV iz Afganistana





V Vojašnici generala Maistra v Mariboru bo danes slovesnost ob vrnitvi 20. in hkrati zadnjega kontingenta Slovenske vojske iz sil Isaf v Afganistanu. Slovenska vojska v operaciji sodeluje od februarja leta 2004, do danes pa je bilo v to državo napotenih skoraj 1300 slovenskih vojakov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Glavnina 20. kontingenta je bila nastanjena v bazi Arena v Heratu, kjer so opravljali naloge svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu, korpusnemu poveljstvu in policijskim enotam afganistanskih varnostnih sil ter zagotavljali nacionalno logistično podporo, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Osemindvajset pripadnikov kontingenta se je v Slovenijo sicer vrnilo že pred tednom dni, po odločitvi obrambnega ministra Romana Jakiča pa so se iz Afganistana vrnili mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano.

Vojaki 20. kontingenta so delovali tudi v sestavi poveljstev sil Isaf, kjer bodo štirje slovenski vojaki delo nadaljevali do druge polovice junija. Takrat jih bosta zamenjala dva vojaka, ki bosta naloge v Afganistanu opravljala do konca leta in tako dočakala zaključek misije Isaf.

Današnje slovesnosti se bodo udeležili tudi premierka v odstopu Alenka Bratušek, ki bo zbrane nagovorila, minister za obrambo Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.