12:11, pet, 19. Apr

V Mariboru štipendije 33 kulturnim ustvarjalcem





Mestna občina Maribor (MOM) je v okviru javnega poziva za pomoč samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem, ki so utrpeli veliko škodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, razdelila enkratne štipendije 33 posameznikom. Zadovoljni so tudi z odzivom na razpis za obnovo fasad v središču mesta.

Predmet javnega poziva, ki so ga na občini objavili sredi septembra, so bile enkratne delovne štipendije za mariborske samozaposlene kulturne ustvarjalce na različnih področjih umetniškega ustvarjanja s ciljem ohranjanja in razvijanja njihovih ustvarjalnih potencialov. Kulturni sektor je namreč eden najbolj prizadetih zaradi letošnje epidemije novega koronavirusa.

Štipendije razdelili v nekaj dneh

Vloge so obravnavali po vrstnem redu njihove oddaje in že po nekaj dneh so razdelili vseh 33 štipendij v enkratni višini 1500 evrov. “Kot smo pričakovali, je bil odziv kulturnikov izredno velik, tako da smo zaradi porabe vseh razpisanih sredstev poziv zaprli 1. oktobra. Ob tem, da smo dodelili 33 štipendij, je bilo še 15 samostojnih ustvarjalcev in ustvarjalk v kulturi uvrščenih na rezervno listo,” so za STA povedali na občini.

Na tamkajšnjem uradu za kulturo in mladino že proučujejo možnosti, kako bi lahko zagotovili dodatna sredstva, s katerimi bi lahko dodelili še več delovnih štipendij. Dosedanja sredstva so zagotovili na proračunskih postavkah urada za kulturo in mladino, kjer zaradi ukrepov v povezavi s pandemijo sredstva niso bila porabljena, ter službe za delovanje mestnega sveta, saj so se mestni svetniki odpovedali izplačilu sejnin za seje, ki bi morale biti v času posebnih ukrepov.

Zadovoljni z odzivom

“Posameznikom smo pomagali s 1500 evri, kar je po mojem vedenju unikum v Sloveniji,” je za STA povedal župan Saša Arsenovič.

Zadovoljen je tudi z odzivom na razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, ki so ga na občini objavili spomladi. Nanj so prejeli 27 vlog za skupno 26 stavb.

Razpoložljiva sredstva so razdelili za obnovo 12 stavb, ki se zdaj že izvajajo. Te stavbe se nahajajo na Aškerčevi, Koroški, Maistrovi, Poštni, Orožnovi, Prešernovi, Slovenski ulici ter Ulici heroja Tomšiča. Vsi upravičenci bodo obnavljali fasade, na dveh objektih pa bodo obnovili tudi strehe.

Občina sofinancira do polovice stroškov obnove na stavbo. Vsa dela morajo biti končana do sredine novembra letos. “Obljubljam, da bomo ta projekt peljali naprej tudi v prihodnjih proračunskih letih. Sredstva bodo na voljo za tiste najbolj izpostavljene fasade oziroma najpomembnejše hiše v mestu,” je pojasnil Arsenovič, ob tem pa zavrnil namigovanja, da so v to vključene tudi nepremičnine v njegovi zasebni lasti. “Fasade županovih nepremičnin so že urejene, zato se ne bom prijavljal na te razpise,” je poudaril.

Delovna akcija

K lepši podobi mesta prispeva tudi nova podoba nedavno zgrajenega podhoda na Ljubljanski cesti pri UKC Maribor, kot smo že poročali. Prejšnji konec tedna so tam izvedli ustvarjalno delovno akcijo stenskih poslikav in nastali grafiti umetnikov iz Slovenije in tujine sestavljajo novo razstavišče na prostem, ki so ga poimenovali Ob štreki. Prek njega namreč tečejo železniški tiri.

https://www.facebook.com/televizijabktv/posts/1489201124607635

“Z razstavo, ki se odvija znotraj projekta Izboljšajmo Maribor, si na MOM prizadevamo za spodbujanje razvoja kulture grafitiranja v našem mestu, kot smo napovedali že spomladi ob soočanju s sovražnimi in neprimernimi grafiti,” so sporočili z občine.
VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.