22:28, sob, 27. Jul

V Mariboru ustanovljen Odbor 2015 za človekove pravice





Željko Vogrin, sicer vodja Županove liste nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, in celjski župan Bojan Šrot sta danes v Mariboru predstavila novo civilno pobudo Odbor 2015 za človekove pravice. Ta naj bi opozarjala na kršitve človekovih pravic v Sloveniji ter terjala enakopravnost in pravičnost v sodnih postopkih.

Zajeta slika

“Do ustanovitve civilne iniciative Odbor 2015 za človekove pravice so nas privedle vse pogostejše kršitve človekovih pravic s strani državnih organov, predvsem organov pregona in še posebno pravosodnih organov,” je povedal Vogrin in izpostavil izsledke poročila Evropskega sodišča za človekove pravice, po katerem je Slovenija na prvem mestu po ugotovljenih kršitvah človekovih pravic na število prebivalcev med članicami tega sodišča.

Zaradi po njihovem mnenju neustreznega odziva na omenjeno poročilo Odbor 2015 za človekove pravice poziva varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer k odstopu s položaja. Poslance DZ pa poziva, naj nemudoma skličejo izredno sejo parlamenta, na kateri bodo obravnavali problematiko kršitev človekovih pravic v Sloveniji.

V civilni pobudi so še posebej izpostavili primer nekdanjega župana Kanglerja, ki mu na mariborskem sodišču sodijo zaradi različnih očitkov. “Gre za kršitve, ki bodejo v oči. Ne smemo dovoliti, da se preko določenih predstavnikov organov pravosodja izvaja politični in medijski linč. Sicer pa Kangler ni osamljen primer kršitev človekovih pravic,” je dejal Vogrin in v imenu odbora pozval predsednika vrhovnega sodišča, naj zaradi domnevno očitnih kršitev pravic Kanglerja “ustrezno ukrepa”.

Šrota, ki je tudi odvetnik, je k pridružitvi Odboru 2015 za človekove pravice navedlo njegovo profesionalno delo, hkrati pa tudi mnenje, “da vsakega odgovornega državljana, ki je tudi malce družbeno aktiven, mora skrbeti in zaskrbeti tako katastrofalno poročilo Evropskega sodišča za človekove pravice”. “Prav bi bilo, da se naredi natančna analiza teh sodb, saj za vsako sodbo stoji ime človeka, ki je to kršitev naredil. Verjetno to ne bi smelo ostati brez posledic, sicer se stanje na tem področju ne bo izboljšalo,” je še povedal.

Tudi sam je bil kot celjski župan v treh kazenskih postopkih, a, kot je dejal, v vseh oproščen, čeprav se v javnosti ustvarja vtis o nasprotnem. “Zgrožen” je tudi nad postopki zoper nekdanjega županskega kolega Kanglerja, med drugim zaradi dvoma v nepristranskost sodnikov. “Če sodnik v obrazložitvi sodbe politično komentira svojo odločitev, se takoj postavi utemeljen dvom v to, da je bil nepristranski,” je povedal.

Odvetnik Dušan Ludvik Kolnik se je Odboru 2015 za človekove pravice pridružil, ker mu “ni vseeno, kaj se dogaja v tem mestu”. Izpostavil je predvsem vlogo medijev, ki po njegovih besedah ne bi smeli biti ravnodušni do kršitev človekovih pravic in bi morali o primerih, kot je Kangler, ustrezneje poročati.

Kljub podobnemu imenu po besedah Vogrina niso povezani z Odborom 2014. O članstvu ne želijo govoriti, saj naj bi bili odprti za vse, ki se jim želijo pridružiti. Šrot pričakuje, da se jim bodo pridružili posamezniki iz vse Slovenije, tudi ugledni pravniki.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.