22:40, pet, 19. Apr

V Mariboru v drugi krog Arsenovič in Kangler





Po prvih neuradnih podatkih sta se v drugi krog za župana Mestne občine Maribor uvrstila Saša Arsenovič in Franc Kangler.

Potem ko je bila volilna kampanja pred prvim krogom županskih volitev v Mestni občini Maribor zaznamovana z osebnimi diskreditacijami, oba županska kandidata Saša Arsenovič in Franc Kangler, ki sta se uvrstila v drugi krog, napovedujeta v nadaljevanju spoštljiv in pošten boj za ta položaj. Tega si želijo tudi njuni dosedanji tekmeci.

Arsenovič, ki je na nedeljskih volitvah po neuradnih podatkih prejel 38,2 odstotka glasov, si želi, da bi bile razprave pred drugim krogom odločanja bolj vsebinske. “Upam, da bo zdaj, ko bova le še dva in se tisti, ki so delali negativno kampanjo, ne bodo mogli več skrivati za hrbti drugih, volilna kampanja bolj orientirana vnaprej, v program, v vsebine, v prihodnost in skrb za vse meščane Maribora,” je povedal za STA. “Gleda nas vsa Slovenija, zato nujno potrebujemo kulturen dialog,” je dodal.

Podobnega mnenja je tudi Kangler, ki je zbral 31,4 odstotka podpore in po razglasitvi rezultatov prvega kroga napovedal “spoštljivo in pošteno razpravo, primerno drugemu največjemu slovenskemu mestu”. Sam računa predvsem na podporo “preprostih” ljudi. “Prepričan sem, da bodo volivci prepoznali mojo vizijo za prihodnost Maribora,” je dodal.

Negativno kampanjo se je pripisovalo predvsem aktualnemu županu Andreju Fištravcu, ki se je z zbranimi osmimi odstotki podpore prisiljen po šestih letih posloviti z županskega položaja. “Pričakoval sem drugi krog, zato sem razumljivo razočaran. A prej ali slej župan neha biti župan. Zame je bistveno to, da se je v Mariboru z mojim mandatom zaključila stagnacija, mesto raste, v njem je več delovnih mest,” je povedal. “Kar se bo v naslednjih dveh ali treh letih gradilo v mestu, je tako ali tako nastalo v mojem mandatu,” je dodal.

O svojih nadaljnjih načrtih še ni želel govoriti, ve pa, da ne bo podprl nobenega od kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog. “Menim, da nobeden od njiju nima moralne avtoritete za župana,” je dejal.

Razočarani in neopredeljeni glede podpore v drugem krogu so tudi ostali tekmeci. “Vedno imajo volivci prav, tudi zdaj. Veseli pa me, da je šlo nekaj več ljudi na volišča kot pred štirimi leti in želim si, da jih bo v drugem krogu oddalo svoj glas še več,” je povedala županska kandidatka Lidija Divjak Mirnik, ki je pristala na četrtem mestu.

Poraz Fištravca je ni presenetil: “Ljudje so ugotovili, da je govoril eno, delal drugo, odločali pa so tretji.”

Kandidatka Melita Petelin, ki je tako kot Divjak Mirnikova vložila župansko kandidaturo s podpisi volivcev, se nagiba k Arsenoviču. “Kandidirala sem izključno zato, ker sem želela spremembo. Bivša župana sta svoje znanje in delo že pokazala. Mene s tem nista prepričala in prav zaradi tega sem šla v ta boj,” je dejala.

S tem ko so Mariborčani dali največ glasov podjetniku Arsenoviču, so po besedah člana njegove ekipe, ravnatelja Druge gimnazije Ivana Lorenčiča pokazali, da si želijo spremembe: “Da si želijo Maribor, ki je transparenten, ki ima vizijo, ki gre naprej z nekimi drugačnimi pristopi.”

Dolgoletni Kanglerjev sodelavec, nekdanji podžupan Milan Mikl v izidu prvega kroga volitev vidi znak, da Mariborčani še vedno zaupajo nekdanjemu županu. “Prepričan sem, da bomo zmagali. Zdaj bodo argumenti, vizija, znanje tisti, ki bodo prepričevali volivce. Tu je naš kandidat Kangler zagotovo boljši, saj ima bistveno več kilometrine, več znanja in tudi pokazali smo že, da znamo,” je povedal.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.