14:23, čet, 28. Mar

V Mariboru začeli virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige





V Mariboru se je včeraj začelo predfestivalsko dogajanje, s katerim Mladinski kulturni center (MKC) Maribor v sodelovanju s številnimi partnerji tradicionalno obeleži svetovni dan knjige. To bo zaradi izrednih razmer prvič v virtualnem svetu. Dogodkov se bo mogoče udeležiti prek interneta na spletni strani festivala ter na Facebooku in Instagramu.

Kot je v nagovoru ob začetku predfestivalskega dogajanja spomnila direktorica MKC Maribor Marja Guček, so bili vsi tradicionalni festivali, ki sicer potekajo v aprilu ali maju, letos postavljeni pred velik izziv – ali festival prestaviti na kasnejše obdobje, ga v letu 2020 sploh ne izvesti ali najti pot za prilagoditev festivala v smeri, da bo varen za obiskovalce oz. gledalce, programsko pa še vedno dovolj bogat in zanimiv, da bo pritegnil v času, ko se je vse preselilo na splet.

“Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor že 23 let poteka v tednu, ko obeležimo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, se je odločil za kombinacijo dveh možnosti: v tednu, ko naj bi festival potekal, bomo izvedli sklop predfestivalskih dogodkov, ki jih lahko izvedemo s pomočjo sodobne tehnologije, festivalsko dogajanje, ki je vezano na sodelovanje s šolami ter na izvedbo na javnih površinah, pa prestavljamo na kasnejši čas,” je povedala direktorica MKC Maribor.

Festival bodo skupaj s številnimi partnerji izvedli predvidoma konec junija ali v začetku jeseni. Svetovni dan knjige pa bodo od danes do sobote obeležili s spletnim knjižnim sejmom, na katerem bodo sodelovale založbe, ki bi se sicer predstavile v tem času v živo na stojnicah na Grajskem trgu. Potekal bo na družabnih omrežjih in spletnih straneh založb in festivala. Založbe se bodo predstavile s preteklo in aktualno knjižno produkcijo, ob svetovnem dnevu knjige pa so pripravile tudi posebne popuste in akcije za bralce in kupce.

Predfestivalske spletne dogodke sestavlja tudi kar nekaj aktivnosti povezanih s pesnikom Andrejem Brvarjem, ki letos praznuje 75. rojstni dan in bo osrednji gost festivala. Pripravili so tudi literarno matinejo s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom kresnika in dobitnikom večernice, s katerim se bo v spletni obliki v živo pogovarjala Dragica Haramija.

Kamišibajkarki Tanja Lužar in Metka Damjan iz Lutkovnega gledališča Maribor sta pripravili spletno video premiero dveh krajših kamišibaj nastopov za mlade, ogledati pa si bo mogoče tudi dve virtualni razstavi. Univerzitetna knjižnica Maribor je pripravila spletno razstavo v obliki dnevnih objav na omrežju Facebook z naslovom Pod črto, MKC Maribor pa v sodelovanju z založbo Beletrina, izvajalko projekta Nino Medved in Srednjo šolo za oblikovanje Maribor pripravlja razstavo na novo oblečenih izbranih knjig projekta Berideli.

Kot enega od vrhuncev pa organizatorji v soboto napovedujejo Virtualni pesniški turnir na Facebook profilu in YouTube kanalu Založbe Pivec, kjer bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva. Pesniki in pesnice, ki so se uvrstili v finale, bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.