17:55, čet, 25. Apr

V Marlesu predstavili hišo prihodnosti





Konzorcij 12 slovenskih podjetij na čelu z družbo Marles je v okviru projekta Dom24h razvil hišo z inovativnim konceptom bivanja in dela na domu. Objekt je z vrsto na novo razvitih rešitev energetsko samozadosten in se med drugim ponaša z enovitim informacijskim sistemom upravljanja pametnih naprav in pohištva.

“Hiša Dom24h je optimalna kombinacija energetske samozadostnosti, ekološke trajnostno naravnane gradnje in sodobnih tehnoloških rešitev,” je ob današnjem slovesnem odprtju demonstracijskega objekta v Limbušu v družbi predsednika republike Boruta Pahorja povedal direktor Marlesa Matej Vukmanič.

Prokurist podjetja Bogdan Božac je pojasnil, da je bila osnovna ideja leta 2018, da naredijo dom, v katerem človek preživi 24 ur na dan, kar pomeni, da lahko v njem tudi dela. “Potem je prišla epidemija covida-19 in pokazala, kako vizionarsko je bilo naše razmišljanje,” je dejal.

V konzorciju so še Gorenje, Petrol, Helios, Alples, Danfoss, Robotina, Eti, Jub, Intectiv, Smartis in Špica. Skupno so v projekt vložili 12 milijonov evrov, vsak pa je poskrbel za inovativne rešitve na svojem področju. Pomembnost projekta sta prepoznala tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropski sklad za regionalni razvoj, ki sta prispevala pet milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Objekt deluje po konceptu neto ničenergijske stavbe. Oskrbo z elektriko omogoča energija sonca z integrirano fotovoltaično elektrarno, presežki pa se nalagajo v električnem hranilniku, ki je prav tako integriran v objekt, ali se oddajajo v odprto omrežje. Omogoča dvosmerno povezavo s skupnostnimi sistemi oskrbe z energijo in lahko po besedah Božaca učinkovito deluje samostojno ali kot enota pametne skupnosti.

Hiša ima kompatibilno in povezljivo notranjo opremo, povezana je v oblak in digitalni dvojček, kar omogoča stalno spremljanje njenega stanja.

Pri zasnovi konstrukcije so uporabili ekološke gradbene materiale, superizolacijo, inovativen sistem prezračevanja, rekuperacijo toplote z zelo visokim izkoristkom ter specialne barve in premaze za uravnavanje vlage. Med drugim je v stavbi tudi stropno ogrevanje in ohlajevanje ter polnilnica za električna vozila.

Osnovni namen projekta Dom24h je razvoj in demonstracija novega koncepta bivanja ter dela na domu ter razvoj podsistemov in produktov za pametne stavbe prihodnosti. Demonstracijski objekt, v katerem so vse te nove rešitve združene, je na ogled na sedežu Marlesa v Limbušu pri Mariboru, posamezne rešitve pa so na voljo pri partnerjih projekta, ki so jih razvili.

V Marlesu, ki je najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih hiš, so ob tem povedali, da so lani kljub povišanim cenam energentov in surovin uspeli optimizirati poslovanje ter povečati dobiček in proizvodnjo.

“Kljub izzivom smo leto zaključili uspešno. Povišali smo prihodke in ustvarili več kot milijon evrov EBITDA. Zaradi povečanja obsega dela smo povečali število zaposlenih za več kot deset odstotkov,” je povedal Božac.

Doslej so v Marlesu zgradili več kot 28.000 individualnih objektov ter več kot 400 šol in vrtcev.

Zaposlujejo okoli 150 ljudi. Proizvodnja je v Lovrencu na Pohorju, prodajna mesta pa tako v Sloveniji kot Avstriji. “Naša strateška usmeritev je, da gradimo iz okolju in ljudem prijaznih materialov. Naše vodilo je trajnostna gradnja,” je še povedal Božac.

vir: sta, dom24h.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.