11:21, sre, 7. Avg

V Muzeju narodne osvoboditve poklon mariborski tekstilni industriji





V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo jeseni odprli razstavo o mariborski tekstilni industriji z naslovom Jugoslovanski Manchester. Tekstilna industrija je bila namreč nekoč najpomembnejša gospodarska panoga v Mariboru, danes pa nanjo spominjajo le še zbirke, ki jih hrani muzej in jih bo ob tej priložnosti predstavil javnosti.

Muzej_narodne_osvoboditve

Ob razstavi v sodelovanju z Društvom Hiša! pripravljajo tudi dodaten program, v katerem med drugim sodelujejo tudi mariborske srednje šole in fakultete. Prvi dogodek bo potekal že 18. junija, na Poletno muzejsko noč, ko bodo v muzej povabili vse, ki radi ustvarjajo z nitjo. V začetku junija bodo objavili natečaj za najboljši spominek iz tekstila.

Nato se bodo projekti in dogodki vrstili skozi vse leto, od odprtja razstave v oktobru pa vse do njenega zaprtja oktobra 2017. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Aleksandra Berberih-Slana, bodo namenjeni obujanju industrijske dediščine, predstavitvi preteklosti in prihodnosti tekstilstva v Mariboru in v svetu, prenosu znanja s starejših na mlade generacije ter obujanju življenja v mestu. Razmišljali bodo o tem, kje je tekstilna industrija danes in kakšna je njena prihodnost.

Prve tekstilne tovarne so v Mariboru postavili leta 1922, med prvo in drugo svetovno vojno pa je ta industrija predstavljala skoraj polovico kapacitet v Sloveniji, ki je imela takrat najmočnejšo industrijo v Jugoslaviji. Med 15 večjimi tekstilnimi tovarnami, ki so leta 1939 zaposlovale več kot 7000 ljudi, so bile Doctor in drug, Hutter, Rosner in Ehrlich.

Po drugi svetovni vojni se je večina teh tovarn združila v Mariborsko tekstilno tovarno – MTT, ki je bila največja tekstilna tovarna v Jugoslaviji in je prva začela z izvozom tkanin v tujino. Leta 1976 so združene tekstilne tovarne MTT zaposlovale kar 6400 delavcev. Ob MTT je v mestu delovala tudi tovarna Svila Maribor, ki je bila največje svilarsko podjetje v Jugoslaviji in ena večjih tovrstnih tovarn v Evropi.

Ko so mariborske tekstilne tovarne konec prejšnjega stoletja propadle, so kustosi Muzeja narodne osvoboditve Maribor v sodelovanju z delavci tovarn poskušali ohraniti čim več te dediščine. V začetku devetdesetih 90. let se je tako v muzej steklo ogromno materiala, ki ga hranijo v depojih in ga bodo letos predstavili javnosti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.