02:23, pet, 16. Avg

V nedeljo bo v Vurberku že 19. Velikošmarenski kolesarski maraton





Turistično društvo Vurberk pod pokroviteljstvom Občine Duplek in v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ter Kolesarsko zvezo Slovenije vsako leto organizira Velikošmarenski kolesarski maraton. Letos bo v nedeljo, 18. avgusta, s prvim štartom ob 10. uri, nekaj minut za njim pa bo še drugi štart.

Kolesarski maraton je imenovan po prazniku Marijinega vnebovzetja in je del dogodkov Kolesarske zveze Slovenije.
V TD Vurberk pravijo, da je kolesarski maraton namenjen predvsem rekreativnim kolesarjem, ki si želijo dan preživeti na
kolesu in v naravi. Ne manjka tudi takih, ki želijo doseči prvo mesto. “Vendar pri nas je zmagovalec vsak, ki se varno pripelje na cilj. Zato se našega maratona udeležujejo celotne družine, podjetja, ki med svojimi sodelavci spodbujajo zdrav življenjski slog v okviru promocije zdravja na delovnem mestu, pa tudi zavzeti posamezniki, ki jim je kolo vsakodnevni sopotnik,” poudarjajo v društvu.

Dve poti, krajša in daljša

Za najbolj vztrajne kolesarje je na voljo daljša in nekoliko zahtevnejša kolesarska pot, 47 km, ki vključuje kar nekaj premagovanj okoliških hribov. Tudi krajša kolesarska pot, 33 km, ni mačji kašelj, vendar jo uspešno premagujejo tako najmlajši kot najstarejši udeleženci. Pot poteka po cestah med Dvorjanami, Koreno, Selcami, Janežovci, Ptujem, Mestnim vrhom, Grajeno in nazaj na Vurberk. Daljša trasa poteka kar preko petih občin (občine Duplek, Lenart, Destrnik, Trnovska vas in Ptuj).

Velikošmarenski maraton v Vurberku. Vir: arhiv TD Vurberk

Prvi start ob 10. uri pri Kulturnem domu Vurberk

Start kolesarskega maratona je pri Kulturnem domu Vurberk ob 10. uri. Start druge poti pa deset minut kasneje. Ceste zaradi kolesarskega maratona ne bodo zaprte. Kolesarji bodo imeli spremstvo. Organizatorji pa prosijo vse udeležence prometa za previdnost in strpno vožnjo.

“Našega kolesarskega maratona se vsako leto udeležuje vse več zavzetih kolesarjev, kar kaže na to, da je kolesarjenje vse bolj priljubljeno. Običajno naš maraton gosti preko 150 kolesarjev, zato je ključnega pomena tudi varnostni vidik.
Ekipo kolesarjev na daljši in krajši trasi spremlja varnostni avto na začetku in gasilsko vozilo na koncu maratona,” poudarjajo v TD Vurberk.

Ob progi je vsem udeležencem na več točkah na voljo okrepčilo: sadje in voda. Ob prihodu v cilj pa dobijo še darilo: majico, medaljo in kupon za malico.

“Čeprav sama organizacija kolesarskega maratona zahteva veliko priprav naših članov ter hkrati visoko odgovornost za varno izvedbo, moram reči, da sem po zaključku maratona zmeraj izjemno ponosen na naš skupen uspeh. In to nam je motivacija tudi za naprej, za prihodnja leta in sredi priprav na letošnji 19. maraton, že snujemo ideje za jubilejni, 20. Velikošmarenski kolesarski maraton 2025,” je povedal vodja projekta Ivan Žižek.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.